Još jedan veliki europski avioprijevoznik na rubu bankrota

Autor: Darko Bičak , 15. ožujak 2021. u 10:40
Ilustracija, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Financijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vrijeme pandemije, no izgledno je da će kriza uzrokovana Covidom-19 biti posljednji udarac.

Kriza zrakoplovne industrije traje sve dulje i sve je dublja, a najnovija žrtva bi joj mogla biti jedna od najstarijih zrakoplovnih kompanija u svijetu, Czech Airlines, nacionalni prijevoznik Češke Republike. Ova poznata aviokompanija, osnovana prije gotovo 100 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot. Kako prenosi specijalizirani zrakoplovni portal croatianaviation.com, upravo je to prije nekoliko dana učinio praški sud iz razloga jer kompanija ne podmiruje svoje obveze i ima generirano dugovanje od gotovo 70 milijuna eura prema dobavljačima i putnicima.

Sada već davne 2013. godine južnokorejski Korean Air kupio je veći udio dionica u češkoj aviokompaniji s ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog “čvorišta” u Pragu. Czech Airlines tada je od Korean Aira preuzeo i jedan širokotrupni zrakoplov tipa A330-300 te je otvorio i long-haul liniju Prag – Seul – Prag, no korejski investitori 2017. godine odlučili su prodati svoj udio u vlasništvu, nezadovoljni rezultatima u poslovanju.

Po izbijanju globalne pandemije Czech Airlines je ukinuo svoju jedinu long-haul liniju te vratio širokotrupni A330 Korean Airu. Czech Airlines nema redovnih linija prema Hrvatskoj, u ljetnom redu letenja prema Hrvatskoj prometuje Smartwings, dok je kompanija zadnji put u ljeto 2019. godine prometovala na redovnoj liniji između Praga i Zagreba.

U ljetnom redu letenja za strane touroperatore prometovala je i na charter linijama prema Rijeci i Braču. Financijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vrijeme pandemije, no izgledno je da će kriza uzrokovana Covidom-19 biti posljednji udarac za Czech Airlines.

Komentirajte prvi

New Report

Close