Je li ova odluka prvi korak Poljske prema izlasku iz Europske unije?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2021. u 13:41
FOTO: Reuters

Unatoč dosad nezabilježenom potezu, Komisija neće suspendirati proces ocjenjivanja poljskog nacionalnog plana za oporavak, što je preduvjet za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije koronovirusa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naložila je u petak službama Komisije da podrobno analiziraju odluku poljskog ustavnog suda, koji je doveo pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim, te će na temelju te analize poduzeti sljedeće korake.

“Naložila sam službama Komisije da temeljito analiziraju odluku poljskog ustavnog suda. Na temelju toga odlučit ćemo o sljedećim koracima”, izjavila je u petak Ursula von der Leyen, izrazivši duboku zabrinutost jučerašnjom odlukom poljskog ustavnog suda.

“Naši ugovori su vrlo jasni. Sve odluke Suda EU-a obvezujuće su za vlasti država članica, uključujući i nacionalne sudove. Europsko pravo je nadređeno nacionalnom, uključujući i ustavne odredbe. To su potpisale sve države kao članice Europske unije”, istaknula je von der Leyen dodajući da će Komisija koristiti sva sredstva koja prema Ugovorima ima na raspolaganju kako bi osigurala poštivanje europskog prava.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da su neki članci ugovora EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom te da je poljski ustav u nekim dijelovima nadređen europskim ugovorima. Nadređenost europskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi drži da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

Predsjednica Komisije ponavlja da se EU zasniva na vrijednostima i zakonima. “Sačuvat ćemo temeljna načela našeg pravnog poretka. Na to se oslanja naših 450 milijuna Europljana”, kaže von der Leyen.

Unatoč dosad nezabilježenom potezu, Komisija neće suspendirati proces ocjenjivanja poljskog nacionalnog plana za oporavak, što je preduvjet za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije koronovirusa.

Glasnogovornik Komisije Eric Mamer kaže da ne žele prejudicirati rezultate analize odluke poljskog ustavnog suda i da će zato nastaviti s analizom poljskog plana za oporavak.

Komentirajte prvi

New Report

Close