Janšino predsjedanje moglo bi biti neugodno

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2021. u 14:20
Foto: Reuters

Bude li se ponašao suprotno od toga da brani vrijednosti i načela EU, Janša bi mogao ‘trovati’ ozračje, kaže jedan EU diplomat.

Slovenija 1. srpnja drugi put preuzima predsjedanje Vijećem EU, no njezin bi premijer Janez Janša mogao u novoj ulozi izazvati neugodnosti na europskom parketu ne ukroti li svoju temperamentnu retoriku punu političkih strasti komentarima na Twitteru, procjenjuje se u europskim i domaćim krugovima.

Janša je prije tri mjeseca kritike nekih članova Europskog parlamenta i dužnosnika o odnosu njegove vlade prema medijima doživio kao uvredu, poručujući im preko Twittera da Slovenija “nije Kongo” ili da neće dopustiti da joj o slobodi i demokraciji popuju “preplaćeni birokrati”.

Koristio se stilom koji koristi i u borbi s domaćim političkim rivalima, što je u Bruxellesu izazvalo podizanje obrva i izjavu neimenovanog EU diplomata da bi, nastavi li tako i u novoj ulozi, moglo biti problema. On je dodao da se od zemlje koja predsjeda očekuje da brani vrijednosti i načela Unije, a u raspravama o neusuglašenim pitanjima djeluje neutralno, dok bi suprotno ponašanje moglo “trovati” ozračje. Janez Janša (63) najdugovječniji je slovenski političar iz generacije stasale 80-ih godina. Bio je ministar obrane u vladi koja je 1991. izvela osamostaljenje i proglasila državu, treći put je na premijerskom položaju. No, samo je u mandatu 2004-2008. vodio vladu koja je izdržala četverogodišnji mandat jer teško nalazi koalicijske partnere. Slovenija je u prvoj polovici 2008., za Janšine prve vlade, po općim ocjenama vrlo dobro odradila ulogu predsjedateljice, još prije stupanja na snagu Lisabonskog ugovora kojim je uloga rotacijskog predsjedanja znatno smanjena. Slovenija je tad u EU važila kao “najbolja učenica” u klasi država koje su primljene 2004., u velikom “Big bang” proširenja EU, te uzor za zapadni Balkan, dok je Janša imao reputaciju pragmatičnog političara.

EU je odonda prošla kroz tri velike krize financijsku, migracijsku i još nedovršenu pandemijsku, a stara reputacija Slovenije kao uzora za JI Europe mnogima je upitna, pa i zbog navodnog “non -papera” o promjeni granica na Balkanu koji su mediji pripisali Janši. Upitno je koliko aktualnom slovenskom premijeru eventualno novo uspješno predsjedanje EU može pomoći na izborima iduće godine. Kao slogan kojim će voditi Vijeće EU slovenska vlada odabrala je ključne riječi “Zajedno. Otporna. Europa”, čime se ukazuju na ciljeve EU i prioritete predsjedanja u vrijeme kad će trebati sanirati posljedice pandemije Covida-19 te raspravljati o budućnosti zajednice. Kao jedan od specifičnih prioriteta vlada Janše je za listopad najavila i neformalni summit EU-zapadni Balkan, da bi se konkretnijom učinila europska perspektiva regije.

Komentirajte prvi

New Report

Close