Jako skočile cijene stanarina u Njemačkoj. Ovo su razlozi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2022. u 13:58
Foto: pixabay

Cijene stanarina su najmanje porasle tamo gdje su cijene već dosegle granice kupovne moći građana.

Stanarine su u Njemačkoj ponovno porasle pojačanom brzinom, pri čemu su posebno pogođeni istočni dijelovi Njemačke te glavni grad Berlin, priopćio je u ponedjeljak Institut za njemačko gospodarstvo (IW).

„U trećem tromjesečju stanarina na razini čitave zemlje su porasle za 5,8 u usporedbi s istim razdobljem prošle godine“, stoji u priopćenju Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) sa sjedištem u Frankfurtu na Majni.

Pojačani porast cijena stanarina povezuje se s porastom kamata i inflacije, što utječe na to da mnogi odustaju od eventualne kupovine vlastitog stana te se okreću tržištu stanova za iznajmljivanje.

Pritisak na tržište nekretnina za iznajmljivanje je povećan i zbog dolaska preko milijuna izbjeglica iz Ukrajine, koje su uglavnom naseljavaju u većim gradovima.

„Pojačana potražnja utječe i na povišenje cijena. Dinamika se pojačava“, rekao je stručnjak za nekretnine Michael Voigtlaender.

Cijene stanarina su najmanje porasle tamo gdje su cijene već dosegle granice kupovne moći građana. To je najviše slučaj s gradovima poput Muenchena, Frankfurta i Koelna s okolicom.

Stanarine su najviše porasle u regijama u kojima je do sada bilo moguće pronaći relativno povoljni stambeni prostor, poput saveznih pokrajina Brandenburg (porast cijena 9,1 posto) i Mecklenburg-Prednje Pomorje (10,3 posto).

I u glavnom gradu Berlinu nastavljen je rast cijena stanarina, koje su i u ovom tromjesečju 8,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Cijena stanarina u Berlinu se u posljednjih 10 godina udvostručila tako da se u prosjeku za kvadratni metar plaća 12 eura stanarine.

Komentirajte prvi

New Report

Close