Iz Njemačke stiglo ozbiljno upozorenje i preporuka stručnjaka

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2020. u 11:38
Foto: Getty Images

Nije točno da bi vrlo brzo popuštanje donijelo ekonomsku korist.

Njemački ekonomski institut Ifo i Helmholtz centar za infektivna istraživanja pozivaju na oprezno, ‘korak, po korak’, popuštanje epidemioloških mjera i otvaranje gospodarstva u koronakrizi. Njihova preporuka je da se poveća broj testiranja kako bi se ograničila infekcija dok se mjere postupno relaksiraju.

‘Smatramo to ključnim za ograničavanje zdravstvenih i ekonomskih troškova pandemije’, ističe se u zajedničkoj studiji dva instituta, piše tportal.

‘Strategija razboritog, korak po korak popuštanja mjera poželjna je ne samo u smislu zdravstvene već i ekonomske politike’, kažu predsjednik instituta Ifo-a Clemens Fuest i šef odjela za imunologiju u Helmholtz centru, Michael Meyer-Hermann.

‘Ako nosioci vlasti omoguće veću ekonomsku aktivnost u kratkom vremenskom roku, naše analize pokazuju da bi to u konačnici produžilo fazu restrikcija uz rast ukupnih troškova‘.

Na temelju stanja 20. travnja, epidemiološke i ekonomske kalkulacije Ifo-a i Helmholtz centra pokazuju da bi blago relaksiranje mjera minimaliziralo ekonomske troškove bez ugrožavanja zdravstvenih ciljeva.

‘Nije točno da bi vrlo brzo popuštanje donijelo ekonomsku korist i da je stoga u konfliktu s ciljevima zdravstvene politike. S obzirom na to, u interesu našeg zdravlja i gospodarstva je da budemo oprezni u popuštanju ograničenja i vrlo pažljivo pratimo kako se razvija stopa zaraze’.

Zbog toga stručnjaci Ifo-a i Helmholtz centra preporučuju znatno povećanje broja testiranja kako bi se novi slučajevi zaraze otkrili što prije i time spriječilo novi lanci infekcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close