Hrvati će među prvima u EU moći mobitel koristiti i kao putovnicu

Autor: HINA , 12. prosinac 2022. u 10:52
FOTO: Zaljko Lukunic/Pixsell

Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću osobnu iskaznicu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu, čiji je krajnji cilj uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Hrvatski građani tako će među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu u svom digitalnom novčaniku na mobitelu.

Digitalna putna vjerodajnica građanima će, primjerice, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza.

Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.

Hrvatski građani još od 2009. godine koriste ePutovnicu, čija se sigurnost trenutačno bazira na provjeri autentičnosti osobnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku.

To znači da su digitalizirani podaci pohranjeni u čipu putovnice identični ispisanim podacima u knjižici putovnice. Iznimka su biometrijski podaci.

Kako pojašnjavaju u AKD-u, pilot-projekti koje će provoditi Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, za cilj imaju implementaciju digitalne putne vjerodajnice, čija je virtualna komponenta vezana uz ePutovnicu, odnosno sadrži djelomičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica koji se nalaze u ePutovnici.

To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne vjerodajnice.

Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću osobnu iskaznicu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

– AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku putovnice omogućiti kreiranje digitalne putne vjerodajnice unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije najviše razine. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalnu putovnicu na mobilnom uređaju – ističe Jure Sertić, direktor AKD-a, pišu novinari Bernard Ivezić i Gordana Galović.

Komentirajte prvi

New Report

Close