Guverner Švicarske narodne banke podnio ostavku

Autor: Poslovni/Hina , 01. ožujak 2024. u 14:59
foto: Reuters

Nasljednik mora biti Švicarac.

Predsjednik Švicarske narodne banke (SNB) Thomas Jordan odstupit će s dužnosti krajem rujna, izvijestila je banka u petak, više od dvije godine prije službenog kraja mandata.

Pravi je trenutak da se povučem, rekao je guverner SNB-a u izjavi, nakon “raznih izazova u proteklim godinama”.

SNB nije naveo razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentirati nagađanja da je možda zdravstvene prirode. Jordan je 2021. imao operaciju na srcu, ali se u kratkom roku vratio na posao.

Na čelu je SNB-a od siječnja 2012. Godine 2020. vlada mu je odobrila još mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerojatno najburnijim razdobljem u SNB-ovoj 117-godišnjoj povijesti. Uspješno je obuzdao inflaciju, ali našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

Njegovi potencijalni nasljednici mogli bi biti izabrani između trenutnog potpredsjednika SNB-a Martina Schlegela, prve žene u SNB-ovom upravnom odboru Andree Maechler, koja je u 2023. otišla u Banku za međunarodna poravnanja, i Renauda de Planta, višeg partnera u banci Pictet.

Nasljednik mora biti Švicarac.

Jordanov zamjenik ili zamjenica biti će imenovani po standardnoj proceduri. SNB-ovo vijeće za nadzor banaka imenovat će kandidata ili kandidatkinju koju potom mora odobriti vlada. Procedura dopušta da kandidat bude autsajder, napominje Reuters.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Asklepije je lamarkist… zato se i djeca rađaju bez zuba..

Glavni razlog mog neuspjeha u zivotu je da sam nedovoljno ruzan

<p>Asklepije je stvarno suicidalan..</p>
<p> </p>
<p> </p>

<p>60% bin ich schlauer als der</p>

New Report

Close