Građevina u siječnju u EU porasla 4 posto

Autor: Ana Blašković , 23. ožujak 2022. u 22:00
Pozitivni trendovi u građevini najbržu dinamiku imali su u Poljskoj/Reuters

Pozitivni trendovi u građevini najbržu dinamiku imali su u Poljskoj.

U siječnju ove godine sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru u Europskoj uniji i eurozoni porasla je 3,9 posto, preliminarna je procjena Eurostata. U prosincu prošle godine građevinski sektor zabilježio je pad od 1,5 posto u području eura, i nešto blaže, 1,2 posto u EU.

Kada se gleda siječanj 2022. u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, građevina rasla je 4,1 posto u eurozoni, dok je sektor na razini cijele Unije na godišnjoj razini porastao 4,8 posto.

Rastu je najviše pridonijela izgradnja zgrada (4,2 posto u eurozoni, 3,9 posto u EU) dok je niskogradnja kaskala s 1,4 posto u zemljama eura, odnosno 1,5 posto u EU.

Pozitivni trendovi u građevini, segmentu koji je i u Hrvatskoj snažno povukao nakon pandemijskog usporavanja, najbržu dinamiku imali su u Poljskoj s mjesečnim rastom od 19 posto u siječnju.

Slijedi Njemačka s 10 posto te Rumunjska s 8,3 posto. Siječanjski podaci za Hrvatsku na mjesečnoj, kao ni godišnjoj razini, nisu još dostupni. Brojke europskih statističara, međutim, oslikavaju priličnu heterogenost građevinskog sektora među članicama.

U usporavanju su prednjačile Mađarska s padom od 6,3 posto, Belgija i Nizozemska s -1,3 posto dok se u susjednoj Italiji pad zaustavio na -0,9 posto.

Gleda li se godišnja usporedba sektora u siječnju s prvim mjesecom prošle godine, niskogradnja bilježi rast 6,6 posto u eurozoni (6,1 posto u EU), a izgradnja zgrada 3,5 posto (u EU 4,3 posto).

I prema godišnjim brojkama najaktivniji su bili poljski građevinari (18,4 posto), slijede talijanski i rumunjski (13,2 posto) te njemački s 12,3 posto. Ponovno, najznačajnije usporavanje bilježe Belgija (14,4 posto), Slovačka s 3,6 posto te Francuska 2,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close