Građanima napisali detaljne upute što raditi u slučaju velike katastrofe

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2022. u 09:23
Foto: Pixabay

Objavili su detaljne upute i preporuke za planiranje pripravnosti u slučajnu izvanrednih situacija.

Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofi (BBK) uputio je građanima Njemačke priručnik kako se pripremiti te ponašati u izvanrednim situacijama, poput prirodnih katastrofa, pa i nuklearnog napada.

– Obilne kiše koje su u srpnju 2021. izazvale razorne bujične poplave u nekoliko regija Njemačke, pandemija korone s međunarodnim učincima od 2020., uragan Friederike iz 2018. koji je oštetio dalekovode i ostavio 140.000 ljudi bez električne energije – ovi događaji su samo nekoliko primjera izvanrednih situacija koje su se dogodile u Njemačkoj posljednjih godina – stoji na stranici BBK, pišu 24 sata.

– Sustav državne pomoći intervenira u takvim situacijama i nudi podršku. Ali ni najbolja pomoć nije uvijek tu odmah. U slučaju velike štete spasilačke službe ne mogu biti svugdje u isto vrijeme. Oni koji su spremni mogu pomoći sebi, rodbini i susjedima dok ne stigne državna pomoć i smanjiti štetu zaštitnim mjerama. Pomozite zajedno u rješavanju hitnih slučajeva i poduzmite mjere opreza-  apeliraju na njemačke građane iz BBK.

Objavili su detaljne upute i preporuke za planiranje pripravnosti u slučajnu izvanrednih situacija. Tako nude odgovor na pitanje ‘Kako naći sigurna skloništa?’, ‘Kako s djecom razgovarati o ratu?’ te ‘Ima li smisla uzeti tablete od joda kao dio zaliha?’ i brojna druga.

– Planirajte zajedno! Sjednite sa svojom obitelji i razmislite o sljedećem: Koliko smo ja i moja obitelj u opasnosti? Je li mjesto stanovanja npr. u području s rizikom od poplave? Razgovarajte o rutama bijega, mjestima susreta i tome kako se do vas može doći. Možda neće svi članovi obitelji biti kod kuće u slučaju katastrofe – objavio je BBK.

Komentirajte prvi

New Report

Close