Grad u blizini Hrvatske najbolje je mjesto na život na svijetu, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2022. u 11:51
Foto: Pixabay

Beč je i ranije bio visoko rangiran, zauzevši prvo mjesto 2018. i 2019. godine.

Top deset gradova najprikladnijih za život prema Global Liveability Index 2022 su: Beč (Austrija), Kopenhagen (Danska), Zürich (Švicarska), Calgary (Kanada), Vancouver (Kanada), Ženeva (Švicarska), Frankfurt (Njemačka), Toronto (Kanada), Amsterdam (Nizozemska), dok deseto mjesto dijele Osaka (Japan) i Melbourne (Australija).

Beč je i ranije bio visoko rangiran, zauzevši prvo mjesto 2018. i 2019. godine, no pretekao ga je novozelandski Auckland u kojem je život prošle godine uslijed pandemije funkcionirao normalno za razliku od europskih gradova u kojima je ‘vladala’ karantera, uz brojna ostala ograničenja.

Međutim Europa se počela brzo oporavljati, tako i kvaliteta života, a EIU navodi da je pozicija Aucklanda na indeksu pala na 34. mjesto ove godine zbog viših stopa zaraze covida i strogih graničnih kontrola u 2021. godini. Iako su blokade prestale na Novom Zelandu u prosincu, ‘dobro procijepljeni gradovi’ u Europi i Kanadi počeli su ranije s ublažavanjem mjera i ograničenja.

Međutim malo je vjerojatno da bi Auckland zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj ljestvici čak i bez pandemije, prema EIU-ovom izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close