Gotovo pola eurozone osjeća dvoznamenkast skok cijena

Autor: Ana Blašković , 03. srpanj 2022. u 22:00
Cijene energenata skočile su 41,9 posto, hrana je poskupjela 11,1 posto/Shutterstock

Najnovija razina ponovno je premašila rekord otkad statističari bilježe podatke i nastavak je skoka cijena energenata, hrane, ali i većine ostalih proizvoda i usluga.

Cijene u Europi nastavljaju rasti brže od prosjeka: stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na godišnjoj razini 8,6%, objavio je Eurostat.

Najnovija razina ponovno je premašila rekord otkad statističari bilježe podatke i nastavak je skoka cijena energenata, hrane, ali i većine ostalih proizvoda i usluga. Premda se očekivao nastavak rasta u odnosu na svibanjskih 8,1% u 19 zemalja europodručja, lipanjska brojka ipak je nadmašila prognoze.

Prošlog mjeseca inflatorne pritiske nastavile su gurati cijene energenata koje su bile 41,9 posto više nego u istom razdoblju prije godinu dana. Njihova razina još je viša nego u svibnju kada su, u usporedbi sa svibnjem 2021., porasle 39,1 posto.

Što zbog neizvjesnosti, ali stručnjaci će reći i špekulacija na robnim burzama, dvoznamenkastim stopama nastavile su se kretati i cijene hrane. Hrana je u lipnju porasla 11,1 posto na godišnjoj razini dok je u svibnju poskupjela 9%. Bez energije i hrane u računici, inflacija je u lipnju u eurozoni dosegnula 4,6 posto.

Pod najvećim udarom i dalje su baltičke zemlje, najviše u Estoniji 22 posto na godišnjoj razini. Slijede Litva s 20,5% te Latvija s 19 posto. Unatoč europskom prosjeku još jednoznamenkastom teritoriju, gotovo polovina članica eurozone već osjeća dvoznamenkasti porast cijena.

Povrh baltičkih zemalja, to su Slovačka, Grčka, Slovenija, Belgija, Luksemburg i Španjolska. Usporedbe radi, u svibnju su dvoznamenkastu inflaciju imale samo tri baltičke članice, Slovačka i Nizozemska.

Podataka za lipanjsku inflaciju u Hrvatskoj još nema, no očekuje se da će nastaviti rast u odnosu na svibanjskih, također rekordnih 10,8 posto. Europska središnja banka najavila je podizanje referentne kamatne stope od 21. srpnja te postupno ukidanje programa otkupa obveznica.

Komentirajte prvi

New Report

Close