Najavili nadoknadu štete skijalištima zbog ‘omikron zabrana’

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2021. u 06:44
Foto: Reuters

Restrikcija dolaska britanskih turista uvedena dva dana uoči početka rada zimovališta.

Obnova strogih epidemioloških ograničenja uslijed rapidnog širenja zaraze omikron sojem koronavirusa u europskim državama donosi nove štete turističkom sektoru koje europske vlade odlučuju nadoknaditi. Kako navodi Reuters, francuska vlada nadoknadit će štetu tamošnjim skijalištima nastalu zbog zabrane dolaska britanskih turista. K tome, Pariz će pokušati potaknuti domaće skijaše na izraženiji odlazak u domaća skijališta kako bi se i na taj način anulirao gubitak, izjavio je tijekom vikenda ministar turizma Jean-Baptiste Lemoyne.

‘Plimni val’ u Britaniji

U subotu su u Francuskoj stupile na snagu nove epidemiološke mjere kako bi se spriječio unos omikron soja iz inozemstva. Tako su zabranjeni turistički dolasci iz Ujedinjenog Kraljevstva, a s Otoka u Francusku mogu ući samo francuski državljani i njihovi partneri te stranci sa stalnim boravištem u Francuskoj. Zabrana dolaska britanskih turista objavljena je prošloga četvrtka, samo dva dana uoči službenog početka skijaške sezone. Velika Britanija u petak je treći dan zaredom imala rekordan dnevni broj novozaraženih koronavirusom, s 93.045 slučajeva, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti. Prema riječima premijera Borisa Johnsona, Britanija je pogođena “plimnim valom” omikron varijante Covida-19.

Ministar Lemoyne izjavio je na televizijskoj postaji BFM kako britanski turisti čine 15 posto u ukupnom broju posjetitelja francuskih skijališta. Međutim, u nekim mjestima, poput Val d’Iserea, Courchevela i Meribela taj je udjel daleko viši, dodao je Lemoyne. “Prošle godine vlada je pružila podršku turističkom sektoru vrijednu 7 milijardi eura i dalje će stajati uz njega”, izjavio je resorni ministar. No, nije detaljnije pojasnio koje bi to buduće mjere mogle biti. Dodao je kako bi zbog novih restrikcija u Nizozemskoj turisti iz te države, koji čine 5 posto u broju posjetitelja francuskih skijališta, ove sezone također mogli doći u mnogo manjem broju.

Podrška od

7 milijardi eura

Na pitanje hoće li Francuska uvesti zabranu dolaska turista i iz drugih država, Lemoyne je istaknuo kako će to ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u ostatku Europe. Ministar je naglasio kako će se Francuzi uvijek imati pravo vratiti iz bilo koje države, neovisno kakva je tamo epidemiološka situacija, no morat će poštivati striktna pravila o testiranju i samoizolaciji. “Pravo povratka je sveto”, kazao je Lemoyne.

Ponovno zatvaranje

Nizozemska je od jučer ujutro kroz čitavo razdoblje božićnih blagdana u novom ‘lockdownu’ kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom, zbog nove varijante omikrona, najavio je u subotu premijer Mark Rutte. “Nizozemska se ponovno zatvara. To je neizbježno jer na nas dolazi peti val s omikron varijantom koja se širi brže nego što smo mislili. Moramo intervenirati iz opreza”, rekao je Rutte na novinskoj konferenciji. Trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kino dvorane, muzeji i kazališta moraju stoga zatvoriti svoja vrata od nedjelje do 14. siječnja, a škole barem do 9. siječnja, rekao je Rutte.

Broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje se ujedno sa četvero na dvoje, osim na sam dan Božića, 25. prosinca. Glavni nizozemski epidemiolog Jaap van Dissel rekao je na istoj tiskovnoj konferenciji da će omikron do kraja godine prevladati nad delta sojem u Nizozemskoj. Zaraza se brzo širi i Italijom, još jednom državom koja dobar dio turističkih prihoda ostvaruje u zimskoj sezoni. Novi slučajevi zaraze evidentirani su i na sjeveru i na jugu zemlje, priopćio je u subotu Nacionalni institut zdravstva (ISS). U priopćenju Instituta stoji da je mreža regionalnih laboratorija dosad evidentirala 84 slučajeva zaraze omikronom, što je veliko ubrzanje u odnosu na 55 slučajeva, koliko ih je zabilježeno u petak ujutro. Trideset i tri slučaja otkrivena su sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji, u području oko Milana, a još 20 u južnoj regiji Kampaniji, u području oko Napulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close