Europu će 2035. energijom opskrbljivati ogromna svemirska solarna farma

Autor: Ana Herceg , 15. studeni 2023. u 14:30
U svemiru su sunčeve zrake oko deset puta jače nego na Zemlji, a mogu se ‘hvatati’ 24 sata na dan/SHUTTERSTOCK

Dvokilometarska solarna svemirska farma, koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje, proizvodit će energije podjednako kao nuklearna elektrana ili čak šest milijuna solarnih panela na zemlji.

Realizacija fascinantne vizije budućnosti u kojoj se sunčeva energija prikuplja u svemiru i prenosi na Zemlju, kao revolucionarni način na koji iskorištavamo čistu energiju i rješavamo goruća pitanja okoliša, nije uopće daleko. Zapravo, predviđena je već za 2035. godinu.

Iako danas možda još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika, ako Europska svemirska agencija (ESA) ostvari svoj plan, Europu bi jednog dana 2035. godine mogli početi napajati ogromni plutajući solarni paneli koji će kružiti oko Zemlje.

Tehnologija je još u fazi preliminarnog testiranja, ali krajnji cilj je lansiranje dvokilometarske solarne svemirske farme koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje i proizvodila energije podjednako kao nuklearna elektrana ili – čak šest milijuna solarnih panela na zemlji!

“Takav bi projekt osigurao da Europa postane ključni igrač – i potencijalno lider – u međunarodnoj utrci prema skalabilnim rješenjima čiste energije za ublažavanje klimatskih promjena”, stoji u priopćenju ESA-e.

600

satelita isporučivat će 20 posto Zemljine opskrbe energijom, plan je tehnološke tvrtke Space Solar

Održavanje robotima
Projekt, nazvan Space Solar Energy, dio je ESA-inog istraživačkog i razvojnog programa usmjerenog na novo balansiranje mreže i rezervne izvore energije, koji se trenutno uglavnom osiguravaju fosilnim gorivima, hidro i nuklearnim. Kako će funkcionirati solarna farma u Svemiru? Solarna energija jedan je od najboljih izvora čiste energije, međutim trenutačno je sputava nekoliko ograničenja. Na primjer, paneli mogu koristiti energiju samo tijekom dana, a čak i tada, mnogo sunčeve svjetlosti apsorbira atmosfera na putu do tla.

S druge strane, u svemiru su sunčeve zrake oko deset puta jače nego na Zemlji. Kako bi uhvatili i generirali ovaj 24-satni izvor električne energije te ga prenijeli nama putem bežičnog prijenosa energije ESA se udružila s Airbusom – europskom multinacionalnom zrakoplovnom korporacijom.

Tehnologija koju razvijaju temelji se na prijenosu koji svakodnevno koriste TV i komunikacijski sateliti. Cilj joj je precizno usmjeriti energetske valove na prijemne antene na Zemlji, koje bi potom valove pretvorile u električnu energiju. “Nismo daleko od 4G antene, osim što ne želimo zračiti u svim smjerovima, zapravo želja nam je da budemo vrlo precizni poput lasera”, pojasnio je Airbusov inženjer Nicolas Schneider.

Prijenos energije poput TV satelita

ESA s Airbusom razvija tehnologiju za bežični prijenos energije koja se temelji na prijenosu koji svakodnevno koriste TV i komunikacijski sateliti.

Najveći problem znanstvenicima koji rade na projektu je što bi satelit morao biti masivan i vjerojatno nekoliko kilometara širok. Sve to otežava projektiranje, izradu i lansiranje no s tehnologijom koja se rapidno razvija, projekt bi mogao postati stvarnost u nadolazećem desetljeću, nadaju se u ESA-i.

I plan o održavanju prema kojem bi satelit u orbiti popravljali roboti danas zvuči podjednako futuristički, no Gwenaëlle Aridon, voditeljica Laboratorija za robotiku u Airbus Defense and Space uvjerena je da će robot moći doći i popraviti ploču, ukloniti je i staviti novu ako bude potrebno.

Ključni za očuvanje klime
U konačnici vizionarska tehnološka tvrtka Space Solar, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, ima cilj da pomoću 600 satelita isporuči 20 posto Zemljine opskrbe energijom. Drugim riječima, dobivena energija mogla bi opskrbljivati više od milijun domova, značajno pridonoseći čistim i održivim izvorima energije. Samim time razvoj solarnih svemirskih farmi nameće se kao ključni korak prema hitnom ublažavanju klimatskih promjena.

To je prepoznala i vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja je namijenila 6 milijuna funti (6,9 milijuna eura) za svemirske solarne istraživačke projekte u Britaniji i dodatnih 5 milijuna funti (5,8 milijuna eura) za međunarodni projekt pod nazivom CASSIOPeiA koji proučava svemirsku solarnu energiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close