Europska unija treba osuvremeniti digitalno obrazovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2021. u 22:00
Pandemija je pokazala potrebu za novim pristupom, smatra Europski parlament/Reuters

U uvjetima pandemije koje je prošle godine zahvatila svijet digitalno obrazovanje postalo je rješenje za problem ograničenja kretanja te se pokazala potreba za novim pristupom takvom obrazovanju.

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici ovoga tjedna rezoluciju u kojoj je poziva Europsku uniju da na temelju iskustva pandemije prilagodi svoje politike digitalnog obrazovanja i osuvremeni obrazovne programe.

U uvjetima pandemije koje je prošle godine zahvatila svijet digitalno obrazovanje postalo je rješenje za problem ograničenja kretanja te se pokazala potreba za novim pristupom takvom obrazovanju.

Eurozastupnici su se složili da je vrijeme je da Europa oblikuje vlastitu politiku digitalnog obrazovanja kojom se svim učenicima nudi pristup kvalitetnom digitalnom obrazovanju diljem kontinenta.

“Treba nam nova sinergija europskoj razini s više koordinacije, izravnije uključenje parlamenta u digitalno obrazovanje, tražimo i osnivanje digitalnih europskih digitalnih sveučilišta, povezivanje obrazovanja s robotikom i umjetnom inteligencijom te uvođenje europskog certifikata za digitalna znanja i stručnost”, objasnio je rumunjski europarlamentarac Victor Negrescu koji je pripremio izvješće.

Izvješće ukazuje da se postojeći kurikulumi i metode podučavanja trebaju osuvremeniti te ističe važnost obrazovanja o ekologiji.

Europski parlament je stoga u izvješću poručio da se širokopojasni internet treba smatrati javnim dobrom i, kako bi se premostio digitalni jaz između raznih područja kontinenta, njegova infrastruktura odgovarajuće financirati.

Prema podacima UNESCO-a, zatvaranje ustanova za obrazovanje i osposobljavanje na vrhuncu krize izazvane pandemijom koronavirusa utjecalo je na gotovo 1,6 milijardi učenika u više od 190 zemalja, odnosno na 94 posto svih učenika u svijetu, a više od 60 posto učenika diljem svijeta i dalje je suočeno s tim problemom.

Komentirajte prvi

New Report

Close