Ekonomski analitičar otkrio: Zbog jednog poteza, Hrvatima bi život u Irskoj mogao postati preskup

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2020. u 10:46
Getty Images

Mladi Irci osjećaju da ih je ekonomski bum ostavio u pozadini, uz niske plaće, galopirajuće najamnine za stanove i kuće, visoke troškove zdravstvenog osiguranja te beskrajne liste čekanja u bolnicama.

Mary Lou McDonald, u trenucima kada je bilo jasno da je Sinn Fein, stranka kojoj je na čelu, postigla neočekivani uspjeh na subotnjim izborima u Irskoj, izišla je pred svoje pristaše i kazala da je to povijesni uspjeh koji će jednom zauvijek, nakon cijeloga stoljeća, dokinuti sustav koji se temeljio na vladavini samo dviju stranaka. Pod njezinim vodstvom, Sinn Fein postao je ozbiljna politička snaga koja se nada da će pokušati formirati vladu. McDonald ne isključuje ni koalicije sa strankama Fine Gael i Fianna Fail.

Kako piše Večernji list, mladi Irci osjećaju da ih je ekonomski bum ostavio u pozadini, uz niske plaće, galopirajuće najamnine za stanove i kuće, porast broja mladih beskućnika, visoke troškove zdravstvenog osiguranja te beskrajne liste čekanja u bolnicama.

Kad bi ta stranka došla na vlast, to bi bio tektonski poremećaj u funkcioniranju zemlje. Udruge poslodavaca i poduzetnika u Irskoj kritizirale su namjere Sinn Feina da poveća poreze. Tako oni smatraju da bi plan te stranke da prikupi dodatnih 3,8 milijardi eura poreza bio udar na poslovnu kulturu u zemlji i na multinacionalne kompanije.

Ekonomski analitičar Damir Novotny pak smatra da bi uvođenje novih poreza utjecalo i na Hrvate koji tek namjeravaju otići u Irsku.

– Kad bi Sinn Fein došao na vlast, to bi utjecalo na cijelu tamošnju ekonomiju. Konzervativne su vlade dosad privlačile međunarodne kompanije zbog niskih poreza na dobit i dohodak. Ta je strategija bila izrazito uspješna: osigurala im je visoke stope rasta sve do danas i otvorena su brojna radna mjesta. No, s druge strane, kolateralni je učinak visok rast troškova života. Stanovanje je izrazito skupo jer nije bilo odgovarajućih vladinih poticaja. Troškovi života rasli su brže od plaća, a povećanjem poreza dohoci bi se zapravo još više smanjili – kaže Novotny.

– S obzirom na to da su troškovi života došli do razine da ih ni visoke plaće više ne mogu pokriti, ljudi koji su se doselili u Irsku u proteklih 15 godina, sada razmišljaju o povratku u svoje matične zemlje. Prvi su se počeli vraćati Poljaci jer se u toj zemlji situacija poboljšava. Hrvati, koji su došli zadnji, vjerojatno će zadnji i otići – zaključuje Novotny.

Komentirajte prvi

New Report

Close