ECDC uvodi novu korona kartu

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2021. u 12:03
Foto: ECDC

Mi znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine”, rekao je Božinović.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović objavio je i određene izmjene oko karte ECDC-a, kazavši da više neće biti objavljivana samo kao karta temeljena na broju zaraženih koronavirusom.

“Pristup temeljen na osobi će biti takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi. To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici”, rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaražnih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović.

“Ne bih koristio tezu da građani Hrvatske nisu dobrodošli putovati, države će se same donositi odluku. Mi znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine”, rekao je Božinović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Isto tako znamo 2021 kad smo stavljeni na crvenu listu ,nista se nije promijenilo ,i dalje je sezona tekla normalno

New Report

Close