ECB: U eurozoni manje plaće nego prije korone

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2023. u 22:00
Kupovna moć građana u drugom tromjesečju prošle godine bila je oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromjesečju 2019./REUTERS

Nominalne plaće porasle su slabije od potrošačkih cijena, pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromjesečju prošle godine bila oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromjesečju 2019.

Realne plaće u eurozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom razdoblju i vjerojatno će se još više smanjiti u idućim mjesecima zbog brzog rasta cijena, upozorila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB).

Nominalne plaće porasle su slabije od potrošačkih cijena, pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromjesečju prošle godine bila oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromjesečju 2019., neposredno prije početka pandemije covida 19, utvrdio je ECB u Ekonomskom biltenu.

Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mjera suzbijanja virusa i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu s kupcima.

Nagli oporavak gospodarstva nakon ublažavanja mjera i nestašica radne snage potaknuli su snažan rast plaća, u usporedbi s povijesnim trendovima, posebno u sektoru skrbi, transporta i ugostiteljstva, naglašava ECB.

Još u 2020. realne i nominalne plaće rasle su gotovo identičnim tempom, što se naglo promijenilo u prvom tromjesečju 2021. kada su cijene počele rasti ubrzanim tempom, podsjećaju. Procjenjuju da će nominalne plaće vrlo snažno rasti i u idućim tromjesečjima, u usporedbi s povijesnim razinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close