Dvije države do ljeta uvode ‘korona-putovnice’ za lakša putovanja i ostale pogodnosti

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2021. u 08:47
Foto: Pixabay

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa.

Švedska i Danska namjeravaju do ljeta uvesti digitalnu “korona-putovnicu” između ostalog i zbog olakšanja putovanja, piše Deutsche Welle, navodeći kako su se dvije susjedne zemlje odlučile za izdavanje digitalne potvrde, koja bi trebala poslužiti kao dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa.

Istodobno bi ova korona-propusnica mogla nositelju omogućiti posjet kulturnim ili sportskim priredbama, te omogućiti slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu spomenutog dokumenta trebala bi biti pripremljena do 1. lipnja.

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa. Umjesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim europskim zemljama, švedske vlasti su isprva računale s tzv. imunitetom krda, a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike Švedska je požnjela mnoge kritike. Do sada se, prema podacima američkog Sveučilišta “Johns Hopkins”, u Švedskoj koronavirusom zarazilo 600.000 građana.

Danska je još prije Švedske predstavila ovu vrstu dokumenta koji bi, prije svega, trebao olakšati putovanja poslovnim ljudima. Korona-propusnica u Danskoj trebala bi, navodi Deutsche Welle, biti ili u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravstva ili u pametnom telefonu nositelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close