Draghijeva tehnokratska vlada neće morati štedjeti, već trošiti

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Italija na pragu dobivanja četvrte vlade stručnjaka u 30 godina.

Italija će po svemu sudeći dobiti i četvrtu tehnokratsku vladu u posljednjih 30 godina, a povijest je pokazala da takve vlade uvijek uskaču kada je situacija u zemlji krajnje ozbiljna. Kako piše Bloomberg, nekadašnji premijer Matteo Renzi, čelnik stranke Italia Viva koja je “najzaslužnija” za pad vlade Giuseppea Contea, smatra kako bi mandatar Mario Draghi mogao predstaviti svoju vladu već idućega tjedna.

Pravi čovjek u pravo vrijeme

Renzi smatra da je bivši predsjednik Europske središnje banke “pravi čovjek u pravo vrijeme” da se uhvati ukoštac s epidemijom koronavirusa i dubokom recesijom u koju je utonulo talijansko gospodarstvo. Podsjetimo, u četvrtom tromjesečju talijanski BDP smanjen je 2 posto. “Mario Draghi najbolji je odabir za premijera, spasio je Europu, spasit će i Italiju”, nije štedio komplimente Renzi. Mario Draghi za sada nema većinsku podršku stranaka u parlamentu, a nekoliko političkih grupacija naglasilo je kako prvo želi vidjeti njegov program. U prvim javnim istupima ovaj talijanski ekonomist je istaknuo kako će prioriteti njegove vlade biti suzbijanje pandemije, provedba nacionalne kampanje cijepljenja te ponovno pokretanje gospodarstva pomoću paketa europskih poticaja.

2 posto

pala je vrijednost talijanskog gospodarstva tijekom četvrtog tromjesečja

Osim Renzijeve stranke, Draghi bi mogao računati i na podršku Demokratske stranke koja pripada lijevom centru, inače drugoj stranci po snazi u nekadašnjoj koaliciji koja je podržavala Contea. No, Draghija bi mogla podržati i umjereno desna Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Iako su trenutno načelno protiv, uvjetna podrška mogla bi doći i od ekstremno desne Lige te populističkog Pokreta 5 zvijezda. Nakon vlade Carla Azeglija Ciampija čiji je mandat trajao između travnja 1993. i svibnja 1994., pa administracije Lamberta Dinija od siječnja 1995. do svibnja 1996. te vlade Marija Montija od studenog 2011. do travnja 2013., Draghijeva vlada bit će četvrta tehnokratska vlada u tri desetljeća.

Mogućnost da kormilo talijanske vlade preuzmu ekonomisti i nekadašnji čelnici središnjih banaka bez izbornog legitimiteta ima svoje korijene u poslijeratnome talijanskom ustavu. Naime, poučeni razdobljem fašizma, ustavotvorci su željeli izbjeći mogućnost da zemlja potone u diktaturu u vremenima političke krize. Iz tog razloga predsjednik Italije koji uobičajeno ima tek ceremonijalnu dužnost postaje ključna figura u vremenima krize. Kada dođe do političke pat pozicije, a prijevremeni izbori su preriskantni, predsjednik ima pravo formiranje vlade povjeriti stručnjaku.

Rješenje za krizu

“To je rješenje kada sustavu popuste kočnice”, pojašnjava Stefano Silvestri, politički analitičar i savjetnik Dinijeve vlade. Praksu instaliranja vlade stručnjaka motivirao je nestanak gotovo cijele talijanske političke elite u seriji korupcijskih skandala tijekom 90-ih godina. Tada se dužnosti premijera prihvatio Ciampi kako bi stabilizirao situaciju. Imenovanje tehnokratske vlade u Italiji u pravilu prati odobravanje financijskih tržišta te negodovanje običnih Talijana. U tom kontekstu još su bolne uspomene Talijana na Montijevu vladu koja je povećala poreze i provela duboku mirovinsku reformu. Naime, tehnokratske vlade u pravilu imaju jednu do dvije godine da provedu nepopularne mjere i “bolne rezove” za koje političari u pravilu nemaju hrabrosti. Kada je posao gotov, raspisuju se izbori.

U Draghijevu slučaju neće trebati štedjeti, već trošiti. Italiji je u idućih nekoliko godina na raspolaganju preko 209 milijardi eura, s obzirom da je ta zemlja, uz Španjolsku, potencijalno najveća dobitnica iz fonda za oporavak Europske unije. Osim toga, Draghi će morati pokazati i dosta suosjećanja, smatraju analitičari. Naime, pandemija nije samo devastirala gospodarstvo, već i duboko traumatizirala cijelu naciju koja još pamti scene kolone vojnih kamiona koji iz Bergama odvoze lijesove. Kao što je prilikom dužničke krize izjavio da će napraviti “sve što je potrebno” kako bi spasio euro, Draghi ima priliku to opet ponoviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close