‘Covid-19 kao mač nad glavom turizmu EU’

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2020. u 13:52
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Kako smatraju u EGSO-u da bi se turizam pokrenuo nakon EU mora djelovati na vraćanju povjerenja građana, točnije turista u sigurnost putovanja.

Ususret Svjetskom danu turizma 27. rujna, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) ocijenio je da europskom turističkom sektoru “Covid-19 visi kao mač nad glavom” te da bi EU trebala brzo poduzeti mjere. Iz EGSO-a objašnjavaju da je njihova internetska anketa u kojoj je sudjelovalo 175 organizacija pokazala da je na čak 88 posto ispitanika korona kriza utjecala vrlo negativno, a gotovo 81 posto ispitanih izjavilo je da će dugoročne posljedice krize biti još teže nego one u kratkoročnom razdoblju. Njih 45 posto zabrinjava da vjerojatno neće preživjeti 2021. godinu.

EGSO iznosi i procjene da turistički sektor u EU zbog pandemije koronavirusa samo mjesečno gubi prihode od oko milijardu eura, a podsjećaju i na predviđanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam koje kažu da bi već ove godine u turizmu moglo nestati 6,4 milijuna radnih mjesta.

Kako smatraju u EGSO-u da bi se turizam pokrenuo nakon EU mora djelovati na vraćanju povjerenja građana, točnije turista u sigurnost putovanja.

“Od Europske komisije tražimo da ne čeka da turističkom sektoru ‘voda dođe do grla’, nego da mehanizam za spašavanje građana i poduzeća pronađu odmah.

Za šest mjeseci od toga neće biti nikakve koristi jer će poduzeća tada već biti u stečaju”, poručuje izvjestitelj za mišljenje EGSO-a Panagiotis Gkofas.

Komentirajte prvi

New Report

Close