Cijela Njemačka paralizirana štrajkom: Prizemljeni avioni, stoje vlakovi i autobusi

Autor: Ana Blašković , 28. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Reuters

U vodećoj ekonomiji sindikati traže bolje uvjete za najmanje tri milijuna radnika.

Njemačka se u ponedjeljak probudila u prometnom kolapsu zbog najvećeg štrajka prometnog sektora u posljednjih nekoliko desetljeća. Jednodnevna obustava zrakoplovnog, željezničkog, pomorskog i autobusnog prometa paralizirala je vodeću europsku ekonomiju, a posljednja je u nizu višemjesečnih industrijskih akcija kojima sindikati zahtijevaju povećanje plaća zbog inflacije cijena hrane i energije.

Dvije najveće zračne luke u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su sve letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge. Štrajk uključuje riječni i morski promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

Pregovori s poslodavcima

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom, objavio je Reuters.

Njemački sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 milijuna zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prijevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija. Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u desetljećima, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milijune radnika usred visoke inflacije, prenosi Bild am Sonntag. Inflacija u Njemačkoj nadmašila je očekivanja, u veljači je porasla 9,3 posto u odnosu na godinu ranije. Zemlja je prije rata u Ukrajini snažno ovisila o ruskim izvorima plina, a u borbi za nove izvore energije posebno teško je bila pogođena višim cijenama, a inflacija je posljednjih mjeseci nadmašila prosjek eurozone.

2,5 milijuna

radnika u Njemačkoj članovi su sindikata Verdi

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje Augsburger Allgemeine da poslodavci još “nisu dali održivu ponudu” i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tijekom nadolazećeg razdoblja uskrsnih praznika. Deutsche Bahn je u nedjelju objavio da je štrajk “pretjeran, neutemeljen i nepotreban”. Poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultirale višim cijenama karata i porezima.

Podrška građana

Ipak, prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada. Čak 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra opravdanim ili potpuno opravdanim, a 38 posto akciju smatra neopravdanom ili potpuno neopravdanom, pokazuju rezultati ankete. Istovremeno, 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak. Zaposleni radnici ili učenici u pravilu su se dužni su pojaviti na radnom mjestu ili u školi unatoč štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

Komentirajte prvi

New Report

Close