Čak ni veliki broj Nijemaca neće imati čime platiti komunalne usluge

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2022. u 11:13
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Poduzeća su kupovala plin po vrlo visokim cijenama pa se očekuje da će ih od listopada prenijeti na građane kroz planirane naknade za plin.

Njemačka komunalna poduzeća procjenjuju da zbog visokih cijena plina do 15 posto njihovih klijenata neće moći platiti račune za komunalne usluge, izjavio je šef udruge VKU za medijsku grupu Funke.

Oko 900 komunalnih poduzeća distribuira dvije trećine plina u Njemačkoj, a isporučuju i struju, vodu i toplinsku energiju, odlažu otpad i osiguravaju širokopojasni pristup internetu.

Poduzeća su kupovala plin po vrlo visokim cijenama pa se očekuje da će ih od listopada prenijeti na građane kroz planirane naknade za plin.

“Neka komunalna poduzeća procjenjuju da do 15 posto (klijenata) neće moći platiti račune”, rekao je u razgovoru za Funke direktor Njemačke udruge komunalnih poduzeća udruge Ingbert Liebing.

Smatra da bi trebalo uvesti moratorij na objavu insolventnosti dobavljača energije, dodavši i da će poduzeća trebati pomoć i u jesen.

Vlada bi trebala sniziti PDV na plin i struju, predlaže.

Vladajući socijaldemokrati već su sastavili prijedlog koji predviđa zaštitu komunalnih poduzeća od insolventnosti ako su prisiljena nabavljati plin o višoj cijeni, napominje Reuters, pozivajući se na dokument SPD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close