Broj novozaraženih u rapidnom porastu: Pripremaju nove mjere, bez Covid potvrde ni u trgovine hranom?

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2021. u 15:21
Foto: Reuters

Znanstvenici s Insitituta u svom priopćenju spominju i povratnike s odmora iz Hrvatske, ali ne samo da je veći problem Španjolska, nego je golema većina novozaraženih virus “zaradila” negdje u samoj Njemačkoj. 

Infektološki institut Robert Koch opet zvoni na uzbunu: broj novozaraženih je počeo rasti ranije nego u ljeto 2020., a i porast je mnogo brži. Doduše apsolutne brojke još uvijek nisu toliko visoke: tjedni indeks novozaraženih je za čitavu zemlju porastao na 20,4 dok je još prije tjedan dana bio 16,5 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana.

No, u Infektološkom institutu su zabrinuti jer je samo u posljednja 24 sata bilo 3.448 pozitivnih slučajeva zaraze, a još 24 smrtna slučaja se evidentira kao posljedicu ove pandemije, javlja Deutsche Welle.

Riječ je gotovo isključivo – u 97% slučajeva, o delta soju virusa korone: ostalo je “stari” oblik virusa B.1.1.7, dok tzv. lambda soj u Njemačkoj ne igra nikakvu ulogu. Isto tako, infektolozi moraju utvrditi kako se zaraza osobito širi među mlađom populacijom. Ako se promatra samo populacija od 20 do 24 godine, tamo se tjedni indeks novozaraženih popeo već na 49.

Krivica nije na turistima

Znanstvenici s Insitituta u svom priopćenju spominju i povratnike s odmora iz Hrvatske, ali ne samo da je veći problem Španjolska, nego je golema većina novozaraženih virus “zaradila” negdje u samoj Njemačkoj.

“Uvoz” virusa je daleko manje značajan nego što se to možda misli: od oko 5.000 slučajeva zaraze od 5. srpnja pa do početka kolovoza jest bilo turista koji su se vratili s odmora, prije svega iz Španjolske, mnogo manje slučajeva je zabilježeno kod povratnika iz Turske i iz Hrvatske. No u samoj Njemačkoj je bilo četiri puta više slučajeva iz “domaćih” žarišta.

“Trenutni rast broja zaraženih se prije svega može primijetiti kod osoba od 10 do 34 godine starosti, makar se ta tendencija može primijetiti i u skupini osoba do 49 godina starosti”, piše u priopćenju instituta Robert Koch. Kod osoba starijih od 55 godina indeks novozaraženih je manji od 10, makar i tu ima manjih promjena.

Zdravstveni sustav nije preopterećen

Institut Robert Koch ovo upozorenje izriče kao poziv za intenziviranje napora u cijepljenju: još jednom ponavlja kako je potrebno 88% stanovništva mlađih od 59 godina imunizirati kako bi se postigla kolektivna otpornost. Trenutno je 62,2% građana ove zemlje primilo barem prvu dozu, ali i taj broj raste sve sporije.

Umiruje to što povećanje broja zaraženih delta sojem nije napunio bolnice, kao što se kolaps zdravstvenog sustava od kojeg su mnogi strahovali nije dogodio ni u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci su uvjereni kako je i to posljedica cijepljenja. Jer mlađa populacija ionako lakše podnosi zarazu, a starije osobe su u mnogo većem broju cijepljene tako da kod njih razvoj bolesti protječe razmjerno bez većih poteškoća.

Bez obzira na to, prema pisanju portala Focus.de, savezna bi Vlada Angele Merkel mogla od jeseni pooštriti mjere i to se prvenstveno odnosi na trgovine.

Nije još poznato što se predviđa u nacrtu novog zakona koje je izradilo ministarstvo zdravstva, ali iako neće biti novog “lockdowna”, prema pisanju tog medija vlada će uvesti restrikcije u trgovini u koje se neće smjeti ulaziti bez negativnog testa ili Covid potvrde o cijepljenju ili preboljenju.

Pravila o držanju distance od dva metra na blagajnama i u raznim redovima ostaju i dalje, kao i obveza nošenja maski.

Prijedlog naravno mora proći kroz parlament, a prema pisanju medija, nije garantirano da će biti prihvaćen jer mu se SPD protivi. Vlada svakako mora računati i na otpor dijela građana – u nedjelju je više stotina protivnika mjera prosvjedovalo na ulicama Berlina, čime su kršili zabranu okupljanja, što je dovelo do uhićenja i sukoba s policijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close