Borzan pobijedila velike proizvođače – Europa zabranjuje ugrađene kvarove

Autor: Josipa Ban , 22. rujan 2023. u 12:16
PD

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o zakonu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji. Kaže da je došao kraj ugrađenim kvarovima uređaja, a oni koji će kršiti zakon o osnaživanju potrošača bit će suočeni s kaznama od minimalno četiri posto prometa.

“Ovaj tjedan, otprilike godinu dana nakon što sam napisala prvi tekst zakona, završili smo pregovore. Španjolski doministar Fuentes iz Vijeća, povjerenik Reynders ispred Komisije i ja ispred Parlamenta smo pregovarali sedam sati. Rezultat su značajne promjene u području prava potrošača i nepoštenih poslovnih praksi koji će našim građanima olakšati život i omogućiti uštede“, rekla je Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka.

Dio oko kojeg se vodila najveća rasprava je bio zabrana ugrađenih kvarova uređaja jer su pojedine države članice htjele zaštiti svoju industriju. Borzan kaže da tu nije bila spremna ni na kakve kompromise jer ako vrata ostanu malo odškrinuta, industrija će naći načina da zaobiđe pravilo. Presude protiv Applea, Samsunga, Nintenda i sličnih na nacionalnoj razini nisu utjecale na njihovo poslovanje u cijeloj EU pa je jaka zabrana ključna.

Moje istraživanje je pokazalo da 94 posto naših građana misli kako su uređaji proizvedeni prije dvadeset godina trajali dulje. Isto tako, moje ali i europsko istraživanje su potvrdili kako se uređaji najviše kvare između druge i treće godine, taman kada istekne obavezno zakonsko jamstvo od dvije godine. Zato sam presretna što imamo strogu zabranu s velikim kaznama od minimalno četiri posto prometa“, kaže Borzan.

Pored opće zabrane, zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača.

Čak 78 posto naših građana smatra kako na uređaju treba pisati koliko će trajati. Na uređajima će biti broj godina za koje proizvođač jamči rad bez greške. Oznaka će podsjetiti i na besplatno pravno jamstvo od dvije godine koje je u EU obavezno za sve proizvode. Naime, istraživanja su pokazala da 60 posto građana EU ne znaju da imaju pravo na to jamstvo premda bi im trgovci to trebali reći. Ja svaki dan dobijem bar jedan upit građana o jamstvima. Uz oznaku, u trgovinama će biti i veliki posteri koji će podsjećati građane na njihovo pravo”, kaže Borzan.

Komentirajte prvi

New Report

Close