Blagi rast gospodarstva eurozone, najjači u Irskoj – 3,3%

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2023. u 12:30
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Gospodarstvo EU-a u cjelini u drugom ovogodišnjem kvartalu stagniralo je pak u odnosu na prva tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,2%, također u skladu s prvom procjenom.

Gospodarstvo eurozone blago je poraslo u drugom tromjesečju, nakon stagnacije u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je na razini EU stagniralo, pokazalo je izvješće Eurostata, koje je u skladu s prvom procjenom objavljenom krajem srpnja.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) 20-člane eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao, pokazuju najnovije procjene europskog statističkog ureda kojima je potvrđena prva procjena.

Gospodarstvo EU-a u cjelini u drugom ovogodišnjem kvartalu stagniralo je pak u odnosu na prva tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,2%, također u skladu s prvom procjenom.

Na godišnjoj razini aktivnost je u drugom tromjesečju porasla za 0,6% u eurozoni, te za 0,5% u EU, kao što je pokazivala i prva procjena. U prva tri mjeseca porasla je na oba područja za 1,1%, u skladu s podacima objavljenim krajem srpnja.

Usporedbe radi, gospodarstvo SAD-a kao najveće na svijetu, u drugom je kvartalu prema Eurostatovom izvješću poraslo 0,6% u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,5%. Na godišnjoj razini poraslo je 2,6%, nakon što je u prvom kvartalu poraslo za 1,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je Irska, za 3,3 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Grčku, Luksemburg i Maltu, prve službene procjene rasta BDP-a za drugi kvartal državni će statističari objaviti krajem kolovoza, no ohrabruju već i podaci iz CEIZ indeksa koji sugeriraju realni rast od 2,9 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2022.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Glupost, probijamo 10 posto na svim frontovima

New Report

Close