Austrija ubrizgava milijarde u Wien Energie

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2022. u 21:59
Foto: Reuters

Medijska izvješća upućuju na zaključak da bi Wien Energie mogao imati problema s likvidnošću jer mora položiti oko 1,7 milijardi eura kolaterala za nabavu energije u narednim danima.

Austrijska vlada najavila je više milijardi eura pomoći najvećem dobavljaču energije Wien Energie koji se našao u financijskim problemima zbog naglog rasta cijena struje i plina. Kompaniji je obećana odgovarajuća pomoć, napisala je na Twitteru ministrica za klimu, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler. Wien Energie podružnica je bečkog gradskog poduzeća Wiener Stadtwerke.

Medijska izvješća upućuju na zaključak da bi Wien Energie mogao imati problema s likvidnošću jer mora položiti oko 1,7 milijardi eura kolaterala za nabavu energije u narednim danima. Povrh tih 1,7 milijardi eura, kompaniji je potrebno još šest milijardi eura, priopćilo je ministarstvo financija u ponedjeljak. Wien Energie prethodno je izvijestio da su propisani depoziti u trgovini energentima ponovo naglo porasli u posljednje vrijeme.

Tvrtka je demantirala medijske napise da je insolventna. Wien Energie i Wiener Stadtwerke zdrave su tvrtke s najvišim kreditnim rejtingom, navodi se u priopćenju, uz napomenu da se i dobavljači u susjednoj Njemačkoj suočavaju sa sličnim problemima. Kompanije u Njemačkoj već primaju državnu pomoć, što do sada u Austriji nije bio slučaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close