Angela Merkel: Sramota je i ispunjava me sramom kada vidim ovo u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2020. u 14:53
FOTO: REUTERS/Michele Tantussi/Pool

Ona je zaključila kako ove pojave nikad nisu nestale iz Njemačke, ali da se već neko vrijeme pojavljuju u „vidljivijem i nesputanijem“ obliku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice postojanja Središnjeg vijeća Židova u utorak u Berlinu, zabrinutost zbog jačanja antisemitizma u Njemačkoj založivši se za kažnjavanje djela s antisemitskom pozadinom.

„Sramota je i ispunjava me sramom kada vidim kako se rasizam i anitsemitizam izražavaju u Njemačkoj“, rekla je Angela Merkel govoreći na svečanosti povodom 70. obljetnice osnutka Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj.

Ona je zaključila kako ove pojave nikad nisu nestale iz Njemačke, ali da se već neko vrijeme pojavljuju u „vidljivijem i nesputanijem“ obliku.

„U društvenim mrežama mnoge izjave bujaju mržnjom i huškanjem. Ove pojave nikad ne smijemo prešućivati“, rekla je Merkel ukazujući također na pojačanu pojavu teorija zavjere u kojima se Židovi spominju u negativnom svjetlu.

„Prijetnje se brzo mogu pretvoriti u konkretne napade kako je na posebno užasan način pokazao prošlogodišnji napad na sinagogu u Halleu“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka se založila za odlučnu reakciju pravne države kada su u pitanju kaznena djela s antisemitskom pozadinom.

„Tamo gdje obrazovanje i objašnjenje više ne pomaže, mora nastupiti pravna država s punom jačinom kaznenog zakona“, rekla je Merkel.

Povjerenje Židova ponovno na kušnji

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova Josef Schuster upozorio je na to da se Židovi u Njemačkoj više ne osjećaju sigurno.

„Povjerenje koje Židovi polažu u Njemačku je desetljećima pa i danas uvijek iznova bilo stavljano na kušnju“, rekao je Schuster.

On je rekao kako se unutar Židovske zajednice razvio neugodan osjećaj te da se mnogi Židovi više u javnosti ne usuđuju pokazati svoj identitet.

Središnje vijeće Židova su 1950. u Frankfurtu osnovali preživjeli Holokausta i povratnici iz egzila.

Komentirajte prvi

New Report

Close