Aktiviran članak 4 NATO-a, evo što to znači

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2022. u 08:19
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Reuters se poziva na izjave dvojice europskih diplomata koji su naveli da je aktiviran članak 4 NATO-a.

U srijedu će se održati hitan sastanak čelnika NATO-a nakon eksplozije koja se dogodila u poljskom mjestu Przewodowu, na poljsko-ukrajinskoj granici, a pritom su poginule dvije osobe.

Još uvijek nema službene potvrde, niti iz Poljske pa tako ni iz NATO-a i SAD-a, da je riječ o ruskom projektilu premda su određeni izvori naveli upravo takav scenarij. Rusko ministarstvo obrane demantiralo je informacije da je ruski projektil u utorak pao u Poljsku.

Reuters se poziva na izjave dvojice europskih diplomata koji su naveli da je aktiviran članak 4 NATO-a i da će se čelnici saveza sastati u srijedu na izvanrednom sastanku. Isto tako, jedan od diplomata je izjavio kako će NATO djelovati iznimno oprezno u ovom slučaju te da treba vremena kako bi se potpuno utvrdio ovaj incident.

Biden: Projektili vjerojatno nisu ispaljeni iz Rusije

Prve informacije govore da je moguće kako projektili nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je američki predsjednik Joe Biden povodom eksplozije koja se dogodila u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom te su pritom poginule dvije osobe. „Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. No, zbog putanje projektila malo je vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije. No, vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim preliminarna istraživanja to osporavaju“, rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u. Biden se trenutačno nalazi na Baliju u Indoneziji na summitu G20, a prije samih izjava obavio je hitan sastanak s ostalim čelnicima G7 (Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Kanada i Japan), a sastanku su još prisustvovali čelnici Španjolske i Nizozemske. „No, isto tako, Rusija svojim djelovanjem i dalje pogoršava situaciju u Ukrajini“, dodao je američki predsjednik.

Članak 4 NATO-a govori o tome da ga jedna od članica može aktivirati ako osjeća da je ugrožen njen teritorijalni integritet, neovisnost i sigurnost od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close