Od danas A+++ više ne postoji, ali uređaji ostaju isti

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. ožujak 2021. u 15:04
Foto: PD

Od danas 1. ožujka mijenja se ljestvica energetskih oznaka i razreda energetske učinkovitosti u EU, radi lakšeg razumijevanja potrošnje i boljeg odabira za potrošače.

Nakon 27 godina postojanja ljestvice energetskih oznaka kućanskih uređaja, od danas velika promjena na tržištu EU – dosadašnja skala odlazi u prošlost i nastupa nova, s manje razreda, što će pojednostavniti razumijevanje potrošnje uređaja i potrošačima dati jasniju informaciju.

EU, podsjećamo s 1. ožujkom za dio novih kućanskih aparata uvodi nove i poboljšane energetske oznake. Kao što je Poslovni dnevnik prvi pisao, to znači da se ukida ljestvica u rasponu od A+++ do G i mijenja novom, od A do G, dakle bez oznaka + kod energetski najučinkovitijih aparata. Međutim, iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji u Hrvatskoj provodi projekt Label2020, s ciljem davanja učinkovitih podataka o novim energetskim oznakama potrošačima, distributerima i proizvođačima, upozoravaju nas da se ne moramo brinuti i da se uređaji i njihova potrošnje ne mijenja, to je samo novi način označavanja.

“Oznaka je uspješno podržavala potrošače u uštedi energije i smanjenju troškova. Za različite grupe proizvoda energetska učinkovitost poboljšana je za više od 80%, čime je postignuta ušteda i od par tisuća kuna tijekom životnog vijeka proizvoda. EU sad ima još transparentniju oznaku kako bi u budućnosti pružila još učinkovitije smjernice za potrošače.

Nova oznaka bit će najprije zalijepljena na hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore i elektroničke zaslone. Izvori svjetlosti slijede u rujnu. Za sve ostale grupe proizvoda, poput split sustava, nove će oznake biti uvedene naknadno”, pišu iz Požara. Nove etikete trebale bi biti aplicirane na uređaje do 18. ožujka, no moguće je da će sljedećih mjeseci po trgovinama biti i onih sa starima (gdje su i oznake A+, A++ i A+++), samo zato što su to modeli i primjerci proizvedeni proteklih mjeseci. No, nakon studenoga takvi više neće smjeti biti u asortimanu.

Foto: PD

Razlog promjeni ljestvice i olakšavanju njena shvaćanja leži i u tome što, kako kažu, “prosječna godišnja potrošnja energije više nije dio oznake za većinu grupa proizvoda. Potrošnja se sad promatra poradnim satima ili radnim ciklusima. Ovo je transparentnije i omogućuje jednostavan pojedinačni izračun za različite primjene. Međutim, to također znači da se vrijednosti iz stare i nove oznake ne mogu izravno uspoređivati.
Novi sustav potrošačima pojednostavljuje orijentaciju. Istodobno, izmijenjena ljestvica označavanja bit će poticaj proizvođačima da stvaraju još inovativnije, energetski učinkovite proizvode”, jasni su iz nacionalnog energetskog instituta.

Komentirajte prvi

New Report

Close