Umjesto da povlačimo novac uplaćivat ćemo za razvijene

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 18. kolovoz 2013. u 21:58
Ivana Maletić (Ž. Bašić/PIXSELL)

O programima EU koji će nam biti dostupni od iduće godine teks se razrađuju mehanizmi provedbe.

Dok se u Hrvatskoj razgovara o osnovnim kohezijskim fondovima, europske zemlje već povlače velik novac iz fondova usmjerenih na poduzetnike i razvoj lokalnih projekata. Jedan od takvih programa je i Jessica (Zajednički program potpore održivim investicijama u gradovima) kojima Europska investicijska banka želi oživjeti nekretninske projekte zapele zbog krize ili koji zbog strogih bankarskih režima nisu dobili potporu. Samo ove godine za taj su program osigurane dvije milijarde eura.

 “U razdoblju od 2014. do 2020. proračun fonda rast će i do osam milijardi eura jer će sve više članica alocirati dodatna sredstva za program”, izjavio je Frank Lee, direktor Jessice za sjevernu Europu.

Program je pokrenut 2007. i njime je financirano više od 100 projekata diljem Europe među kojima su preuređenje industrijskih nekretnina u Liverpoolu ili Manchesteru. Iz Jessice može se financirati i projekte poput pribavljanja energetskih certifikata, ali i gradnja studentskih domova, no u Hrvatskoj još nema protokola za korištenje ovih sredstava.

“Jessica, kao ni sličan mu program Jeremy, nisu trenutno raspoloživi u Hrvatskoj, međutim moći ćemo ih koristiti od 2014. Oni su Hrvatskoj vrlo zanimljivi pa će se detaljna razrada mehanizama za provedbu instrumenata razrađivati usporedno s finalizacijom Partnerskog sporazuma i Operativnih programa, te će se jasno definirati odgovorna tijela i institucije koje će biti nadležne za pojedine financijske instrumente”, poručili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Međutim iako se sredstva zaista ne mogu koristiti prije 2014. Ivana Maletić, voditeljica HDZ-ovog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove tvrdi da je posao države i njezinih institucija upoznati građane sa svim mogućnostima koje pruža EU jer se projekti kojima bi se apliciralo na sredstva iz Jessice već moraju pripremati.

“Ovi programi još nisu niti spomenuti. Treba znati da u sve te programe kroz zajednički europski proračun i mi uplaćujemo novac. Ako ga ne budemo i povlačili može se dogoditi da se našim novcem potiču projekti u razvijenim zemljama”, ističe Maletić. Napominje da bi program Jessica mogao biti jako zanimljiv gradu Zagrebu jer za razliku od kohezijskih fondova nije presudno da novac dobivaju manje razvijene sredine u nekoj državi. 

Komentari (28)
Pogledajte sve

Izgleda da vama i pojedine rijeci dozivaju traume iz proslosti. Lijecite se ljudi…

Sipma mi je ovo “kadrovi” …
Taj se još nije prebacio na resurse … njemu su u mislima samo “drugovi” i “kadrovi” jer pored njih ništa drugo nije važno … STRAVA!!!!


Nema dovoljno kadrova za pisanje projekata.

a što ti tako prepametan partijski kadar piskaraš danonoćno na forumu štiteći lik i djelo svog vođe umjesto da pišeš projekte???
jer ih ne znaš napisati, naravno! [emo_smijeh]

vidim da sam upao u politbiro kutak … oprostitte na smetnji…samo vi dajte dalje.
Po stavovima imate zajedno 300 godina ako ne i više … to je taj plan 2001 ,,, ovaj 211 … ovaj 21 … ovaj 1
🙂

New Report

Close