U Dalmaciji projekti od 50 mil. €

Autor: Suzana Varošanec , 20. listopad 2015. u 08:18
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pripremaju više od šest mil. eura projekata u proizvodnji za financiranje putem EU fondova, i to u Splitu i okolici.

Tijekom prve godine kapitalnog povezivanja splitske konzultantske tvrtke UHY Savjetovanje i poljskog partnera Stowarzyszezenie B-4, koji ima veliko iskustvo u EU projektima i klasterizaciji, pripremljeno je 10 EU projekata i 7 nacionalnih s ukupnom vrijednošću većom 5 milijuna eura, osnovana su dva klastera, a portfelj projekata u izradi premašuje 50 milijuna eura.

Potvrdio nam je to direktor UHY Savjetovanja Krešimir Budiša, uz napomenu da kroz novi Poduzetnički akcelerator Split kreće poslovna podrška klasterima i poduzetnicima koji rade najmanje godinu dana. Jadranski ICT klaster broji 20 članica čiji su prihodi veći od 200 milijuna kuna te imaju više od 200 radnika u Dalmaciji. Jadranski klaster male brodogradnje, u kojem je 12 tvrtki, ima više od 300 milijuna kuna prihoda i 400 radnika u Dalmaciji.

 

Budiša

U zelenoj gradnji imamo priliku postati jedan od lidera u Europskoj uniji

"Klasteri su osnovani po uzoru na klastere u Poljskoj, koje vodi B4, a to je klaster male i inovativne avijacije te ICT klaster potkarpatske regije, kako bismo mogli financirati razvoj poduzetništva u Dalmaciji, upravo kroz ova dva strateška područja", kaže Budiša. Od novih velikih projekta, doznajemo, dva su već ušla na listu indikativnih projekata za financiranje od strane Ministarstva znanosti putem EU fondova. To je projekt "Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji", u vrijednosti od 10,5 milijuna eura. Financirao bi se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o razvoju znanstveno-istraživačke infrastrukture u svrhu pametne specijalizcije upravo u zelenoj gradnji, gdje, smatra Budiša, imamo priliku postati jedan od lidera u EU. I drugi projekt vrijedan je oko 10,5 mil. eura, a tiče se Sveučilišta u Splitu i opremanja jučer otvorene zgrade triju fakulteta na Kampusu Sveučilišta s novom laboratorijskom opremom te funkcionalnom integracijom Sveučilišta u svrhu korištenja opreme na najbolji mogući način. No, pripremili su i projekte za KBC Split, a rade i na više značajnih nacionalnih projekata za kulturnu baštinu vrijednih više od 10 milijuna eura. Zbog tajnosti podataka, detalji se ne smiju iznositi, kaže Budiša.

 

300milijuna

kuna prihodi su 12 članica klastera male brodogradnje

Isto vrijedi i za značajne projekte za Grad Split, tamošnju županiju te općine i gradove."Pripremamo i više od šest milijuna eura projekata u proizvodnji za financiranje putem EU fondova, a svi su u gradu Splitu i okolici", kaže Budiša. Opremanje prve suvremene kušaonice maslinova ulja na otoku Braču, projekt Zadruge Brachia, jedan je od sedam nacionalnih projekata. Tvrtka vodi i izradu pet strategija općina, surađuje na izradi strategije urbane aglomeracije grada Splita, no širi se i u studenome najavljuju otvaranje ureda u Zadru u novom coworking prostoru Grada Zadra financiranom putem EU fondova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close