Stiže Eco-Sandwich za energetsku obnovu zgrada

Autor: Josipa Ban /VLM , 19. ožujak 2013. u 12:31
Razvoj proizvoda, izolacijskih panela, završit će 2015. godine, kada kreće njegova komercijalizacija

Projekt vrijedan 935 tisuća eura sufinancira sa 50% troškova Europska unija. Pri izradi ekoloških prihvatljivih izolacijskih panela koristi se reciklirani beton i reciklirana opeka, čime se povećava postotak recikliranja građevinskog otpada.

Projekt Eco-Sandwich, odnosno izrada predgotovljenih zidnih, to jest izolacijskih panela, drugi je projekt čiji je razvoj Europska unija odlučila financirati prepoznavši ga kao inovativni proizvod čije metode i procesi u izradi optimalno utječu na okoliš.

Na natječaju Ekoinovacije iz 2011. godine, u okviru europskog Programa za poduzetništvo i inovacije (CIP-EIP) projekt hrvatskog konzorcija izabran je kao jedan od 50 najboljih u konkurenciji 280 projekata iz cijele Europe. Plan je proizvod ugraditi u stare zgrade, tvornice, supermarkete i ostale objekte kako bi se smanjila njihova energetska potrošnja. Hoće li Eco-Sandwich tržište prepoznati vidjet će se tek 2015. kad završava razvoj proizvoda te kreće njegova komercijalizacija. No, tržište definitivno postoji, osobito s obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj mnoštvo zgrada nema toplinsku izolaciju dok je energetska učinkovitost jedan od primarnih ciljeva Europske unije.

Koordinator projekta je Građevinski fakultet u Zagrebu, a partneri su mu Arhitektonski fakultet iz Zagreba, te tvrtke Beton Lučko iz Zagreba, Knauf Insulation iz Novog Marofa te Eurco iz Vinkovaca. Uspjeh ovog projekta dodatno potvrđuje važnost i uspješnost suradnje u stvaranju inovativnih proizvoda znanstvenih institucija i privatnog sektora, osobito nakon što je na istom natječaju, samo godinu dana ranije, isti rezultat postigao i projekt Ruconbar koji radi na razvoju panela za zaštitu od buke te je također sastavljen od hrvatskog konzorcija kojeg je, kao i u ovom slučaju, predvodio Građevinski fakultet u Zagrebu.

Premijera će biti u Koprivnici 
Nakon što je projekt Eco-Sandwich dobio pozitivnu ocjenu EU-a u veljači 2012. godine, posao oko njegove razrade započeo je u rujnu te se projekt vrijedan 935 tisuća eura, čijih 50 posto troškova financira EU, trenutačno nalazi u sedmom mjesecu razvoja. "Započeli smo s aktivnostima vezanim uz prvu primjenu izolacijskih panela koja se očekuje u Koprivnici prilikom obnove zgrade bivše vojarne 'Ban Krsto Frankopan' koja se prenamjenjuje u sveučilišni kampus", otkriva nam Ivana Banjad Pečur, voditeljica projekta te profesorica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. U završnoj je fazi i izrada tehničkih i troškovnih detalja proizvoda nakon čega se kreće u promociju i prezentaciju sustava.Do ideje za razvojem izolacijskog zida pak hrvatski konzorcij, pod vodstvom Građevinskog fakulteta, došao je jer je energetska učinkovitosti zgrada danas jedan od važnih ciljeva EU.

"Zgrade troše više od 43% ukupno potrošene energije te je njihova obnova u svrhu energetske učinkovitosti i uštede energije vrlo ozbiljan zadatak. U Hrvatskoj ima dosta zgrada koje nemaju niti završnu fasadu, a kamoli toplinsku izolaciju. Iz tog razloga je vrlo bitno obnoviti zgrade na način da smanjimo potrebu same zgrade za energijom, odnosno za grijanjem i  hlađenjem", objašnjava nam Pečur.  Da potrebe za proizvodom poput Eco-Sandwicha, koji bi taj proces ubrzao dok je istovremeno ekološki održiv, postoji govori i činjenica da u samom Zagrebu, osobito u Novom Zagrebu, ima mnogo zgrada koje su građene 60-ih i 80- ih godina prošlog stoljeća te bi ih trebalo obnoviti. 

Koristimo 10% građevinskog otpada  
Osim domaćeg tržišta proizvod je namijenjen zemljama regije, od Slovenije do Bugarske, a njegova će komercijalizacija krenuti tek po završetku projekta krajem kolovoza 2015.  Kako navodi Pečur, dodatna važnost Eco-Sandwich panela je u tome što se pri njihovoj izradi koristi reciklirani beton i reciklirana opeka čime se povećava postotak recikliranja građevinskog otpada. Obaveza Hrvatske je, naime, da do 2020. reciklira 70 posto građevinskog otpada, dok ga danas recikliramo manje od 10 posto. "Praktički je moguće srušiti postojeći betonski zid sa zgrade te ga ugraditi u Eco-Sandwich panel i taj panel ugraditi na mjesto srušenog zida. Sam panel u svom presjeku ima 20 centimetara ekološke mineralne vune čime je osigurana toplinska izolacija zida kakva se zahtijeva za niskoenergetske i pasivne kuće", navodi. Široke mogućnosti primjene "sendviča" naglašava i Krešimir Benjak, voditelj marketinga u tvrtki Knauf Insulation, jednom od partnera u projektu, zaduženog za izradu centralnog dijela proizvoda, odnosno za toplinsku, zvučnu i protupožarnu izolaciju.

Stambene zgrade, skladišta i tvornice, supermarketi, farme, objekti za perad i stoku, postrojenja za preradu hrane, hladnjače, restorani i hoteli, benzinske postaje, samo su neki od objekata gdje bi se Eco-Sandwich mogao ugraditi. "Sukladno tome, postoji i interes za primjenu sustava. Vjerujem da će se prepoznati njegova održiva komponenta u konteksu zelene gradnje koja postaje sve prisutnija i važnija u građevinskim projektima", ističe. Kako navodi, za izolaciju je predviđena prirodna mineralna vuna nove generacije proizvedena po ecose tehnologiji, a zahvaljujući svojim iznimnim izolacijskim i ekološkim karakteristikama, proizvod je od strane Saveza za energetiku Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore proglašen najboljim proizvodom hrvatskog zelenog gospodarstva. Knauf Insulation već godinama intenzivno surađuje s Građevinskim fakultetom, a kako navodi Benjak, kvalitetu obostrano korisne suradnje potvrđuje i zajedničko sudjelovanje na još jednom projektu, Croskills. 

Očekuju velik interes tržišta
Tvrtka Eurco, specijalizirana za rušenje i uklanjanje građevinskih objekata te recikliranje građevinskog materijala, u projektu pak sudjeluje u pripremi i isporuci recikliranog agregata za proizvodnju Eco-Sandwich panela. "Primjena recikliranog agregata u ovakvom 'sandwich' panelu bit će značajan pomak u primjeni recikliranog agregata nastalog rušenjem jer se u dosadašnjoj praksi reciklirani agregat nastao rušenjem primjenjivao u građevinarstvu isključivo kao materijal za izradu nasipa, pristupnih puteva i niveliranje mikrodepresija", ističe Vedrana Lovrinčić iz Eurcoa. S obzirom na ranu fazu razvoja projekta, Lovrinčić je oprezna u procjenama, no kako navodi, "prema reakcijama medija, očekujem da će u konačnici i interes tržišta biti velik".

Budućim prijaviteljima na CIP-ov natječaj Ekoinovacije, voditeljica Eco-Sandwich projekta savjetuje da je najvažnije proučiti koje su teme prioritetne za raspisani natječaj. Važno je i, kako navodi, proučiti uklapa li se proizvod koji se planira prijaviti u zadane teme, odnosno može li se uklopiti u više tema. "Šanse za uspjeh su veće ako se može uklopiti u više tema, a za natječaj iz 2011. bilo je potrebno pokriti njih barem tri", ističe te dodaje da je uvijek dobro proučiti "pravila igre" iz natječajne dokumentacije i pridržavati ih se. 

Prva primjena panela očekuje se prilikom obnove zgrade bivše vojarne 'Ban Krsto Frankopan'

Ivana Banjad Pečur, Građevinski fakultet u Zagrebu

Vjerujem da će se prepoznati održiva komponenta Eco-Sandwicha u konteksu zelene gradnje  

Krešimir Benjak, Knauf Insulation

Novi natječaj za ekoinovacije

Start u travnju, za prijavu četiri mjeseca 

Natječaj za CIP-ov program, Ekoinovacije, očekuje se krajem travnja, najavljuje  Snježana Ivić Pavlovski, voditeljica Odjela za provedbu programa i projekata u Upravi za programe EU pri Ministarstvu poduzetništva i obrta, te nacionalna koordinatorica za CIP EIP program. Rok za prijavu je četiri mjeseca, odnosno do početka rujna. Ovogodišnji budžet koji će biti na raspolaganju zemljama članicama EU-a te zemljama kandidatkinjama iznosit će oko 35 milijuna eura, koliko je i inače njegova vrijednost. "Konkurencija je golema i tim više naš uspjeh s projektima Eco-Sandwich i Ruconbar je veći", ističe Pavlovski.

Najave

22. ožujka
Regionalni dani EU fondova
MRRFEU organizira predavanje u Gospiću koje je namijenjeno svim zainteresiranima za EU fondove, općoj javnosti, obrtima, poduzećima, raznim institucijama. 

10. travnja
Projekt "Otvorena vrata"
SAFU organizira predavanje na temu "Ugovori o bespovratnim sredstvima-napredna radionica", namijenjenu državnim službenicima. Održat će se u Ulici grada Vukovara 284, u 9 sati

Komentari (1)
Pogledajte sve

napokon se i po ovom pitanju manje potrošnje energije nešto počelo pokretati, svaka čast, čak se i ja počinjem zanimati za izgradnju niskoenergetske kuće… nadam se da će ovaj projekt pomoći svima, a najviše okolišu.

New Report

Close