Projekt za konkurentnije hrvatsko gospodarstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2013. u 22:01
Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo/ Saša Jokić/PIXSELL

IPA Twinning Light projekt proveden je s ciljem razvoja i liberalizacije unutarnjeg tržišta usluga, a korisnik projekta je Ministarstvo gospodarstva.

Hrvatska gospodarska komora nastoji animirati hrvatske tvrtke kako bi slobodno nastupale na europskom tržištu gdje sada svoje usluge mogu ponuditi uz manje barijere", istaknula je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU na svečanosti zatvaranja IPA Twinning Light projekta "Jačanje hrvatskih administrativnih kapaciteta za implementaciju Direktive o uslugama" održanoj 10. listopada u Vijećnici HGK.

HGK je upućena u provedbu Direktive o uslugama 2006/123/EZ te Zakona o uslugama (NN 80/11), a do sada je prikupila i iskustva u otvaranju vrata europskom tržištu usluga. Sustav je kroz Jedinstvenu kontaktnu točku za usluge (PSC) povezan s europskom mrežom kontaktnih točaka, a u županijskim je komorama provedeno  niz radionica u kojima su se sudionici posebno upoznali s PSC-om koja pruža podršku hrvatskim pravnim i fizičkim osobama u području usluga, rekla je Vesna Trnokop-Tanta. Konzultanti su pomogli u provedbi ovog projekta, a njegovim zatvaranjem posao tek počinje. Svjesni smo kako kontinuirano trebamo provoditi nove procedure, te se obrazovati putem seminara i edukacija, kazala je Trnokop Tanta te napomenula kako je otvaranje područja usluga izazov koji trebamo iskoristiti.  IPA Twinning Light projekt proveden je s ciljem razvoja i liberalizacije unutarnjeg tržišta usluga u Hrvatskoj.

Korisnik projekta je Ministarstvo gospodarstva, a projekt je proveden u suradnji s partnerima njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i tehnologije. Realizacija je započeta u travnju ove godine, a obuhvaćen je razvoj različitih elektroničkih postupaka, organizirani su treninzi te radionice za cijelu administrativnu strukturu vezanu uz pružanje usluga: resorna ministarstva, HGK, HOK, Državni zavod za intelektualno vlasništvo te Državni inspektorat. Kroz projekt pripremljeni su elektronički priručnici za implementaciju Direktive o uslugama kao i priručnici za procese registracije poslovnog nastana putem Jedinstvene kontaktne točke u RH, pripremljen je detaljniji i bolji sadržaj poslovnih informacija na internetskoj stranici PSC-a, a ojačani su administrativni kapaciteti nadležnih tijela zaduženih za implementaciju Direktive o uslugama. Hrvatski pružatelji usluga informirani su o implementaciji Direktive, njezinim liberalizacijskim učincima na hrvatsko gospodarstvo te koristima u korištenju Jedinstvene kontaktne točke za lakše poslovanje.

Voditelj projekta iz Ministarstva gospodarstva Tomislav Curman istaknuo je kako su u šest mjeseci provedbe IPA Twinning Light projekta pružani stručni savjeti o liberalizaciji tržišta uslugama. Dobili smo podršku njemačkih stručnjaka u implementaciji Dirketive o uslugama koja je važna u liberalizaciji tržišta, a kroz projekt su stečena korisna stručna znanja koja će se moći primijeniti. Direktiva o uslugama uređuje pravo na poslovni nastan te slobodu pružanja usluga. Njezinom implementacijom će se doprinijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva osobito malog i srednjeg poduzetništva, ali i privlačenju stranih investicija, kazao je Curman.      

Poruka

Uspostavljena suradnja 

Predstavnik Veleposlanstva SR Njemačke u Valentin Gescher, istaknuo je kako je uspostavljena dobra suradnja te da je prva faza uspješno provedena. Inače, Direktiva o uslugama izazivala je niz kontroverzi, a rasprava još i danas traje. U provedbi ove Direktive potrebno je usredotočiti se na korist, a pri tome je najvažnije ostvarivanje konkurentnosti kao i osiguranje radnih mjesta te smanjivanje nezaposlenosti, kazao je Gescher.

Komentirajte prvi

New Report

Close