Prihvaćena dva projekta od 200.000 eura

Autor: Biserka Ranogajec/VL , 23. prosinac 2013. u 22:01
Program se odvija u suradnji s Termama Jezerčica/Matija Topolovec/PIXSELL

Terme Jezerčica i varaždinski Centar za rehabilitaciju novcem iz IPA IV programa osposobljavaju osobe s tjelesnim oštećenjima za rad u turizmu.

Terme Jezerčica i Centar za rehabilitaciju Varaždin s podružnicom u Pustodolu u vlasništvu poduzetnice Dubravke Lekić, pripremaju se uz pomoć novca iz IPA IV programa Europske unije, osposobiti osobe s invaliditetom za rad u turizmu.

Karolina Kudelić – Rasonja, ravnateljica Centra za rehabilitaciju podsjeća da su im do sada odobrena dva projekta, svaki u iznosu od 200 tisuća eura, od čega je jedan u provedbi dok se za drugi čeka potpisivanje ugovora. Oba projekta su sufinancirana 80 posto od ukupne vrijednosti, a cilj im je razviti novi, inovativni pristup rada s ovim ljudima kako bi ih se uključilo na tržište rada. Konkretno, što to znači za rad u turizmu, ona obrazlaže: "U Termama Jezerčica bit će izgrađeno devet labirinata na otvorenom za meditaciju i opuštanje, a osobe s invaliditetom će se educirati o učinku svakog labirinta na tijelo i duh i posjetiteljima potom biti vodiči kroz labirinte. Edukaciju će proći pet osoba s invaliditetom koje su smještene u Centru za rehabilitaciju Varaždin, podružnici Pustodol."

Osim toga, tumači nadalje ravnateljica, u podružnici Pustodol će se organizirati edukacija o uzgoju autohtonih biljaka i začinskog bilja, a korisnici će svoja znanja potom primjenjivati u vrtu koji će biti zasađen za te potrebe. Tako uzgojene biljke koristit će se u trećoj aktivnosti koja se planira organizirati u suradnji s Termama Jezerčica. To će biti edukacija ovih osoba iz kulinarstva, a na radionicama će se pripremati razna jela za prezentaciju široj javnosti na Turističkom sajmu organiziranom u Termama Jezerčica. Međutim, za ovaj projekt punog naziva "Razvoj socijalnih usluga za osobe s intelektualnim poteškoćama i stvaranje pretpostavki za njihov samostalni život" koji je odobren ove godine, još se čeka administrativna provjera i ugovor. Prvi projekt naziva "Povećanje kvalitete života za osobe u nepovoljnom položaju i stvaranje okruženja za njihov samostalan život", počeo se realizirati u lipnju ove godine i završit će u prosincu 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close