Pakrac dobiva bazene koji će se grijati sunčevom energijom

Autor: Agencija VLM , 24. srpanj 2013. u 15:28
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Uz zatvorene bazene kompleks će imati i otvorene bazene površine 600 četvornih metara.

Grad Pakrac, koji je do sada najbolje koristio sredstva iz fondova EU u Požeško-slavonskoj županiji već je kandidirao sedam novih projekata koji bi također trebali biti financirani iz tih izvora. Među njima je i kompleks zatvorenih i otvorenih bazena koji bi se prostirali na 23.000 četvornih metara u blizini Gradskog stadiona u Pakracu vrijednosti oko 30 milijuna kuna.

-U proteklih godinu dana napravili smo osnovne preduvjete, izrađen je idejni projekt i maketa izgleda budućih bazena i okoliša. U izradi projekta rukovodili smo se onim činjenicama koje smo saznali od naših prijatelja iz Češke, Italije i Slovačke koji su za slične projekte dobili novac iz EU fondova. Cilj nam je da za ovaj projekt dobijemo što više novca iz EU fondova. Riječ je o jednom multikorisnom višenamjenskom zatvorenom školskom sportskom bazenu. Njega će koristiti djeca od vrtićke dobi pa do završetka srednje škole što u startu garantira 1800 korisnika. Tu će biti manji bazen za neplivače, zatim bazen za učenje plivanja koji bi bio pristupačan i za invalidne osobe. U planu je da ga koriste i polaznici stručnog studija fizioterapije za praktičnu nastavu. Glavni bazen veličine 25 x 33 metara služit će i za natjecanja u plivanju te za vaterpolo utakmice – objasnio je gradonačelnik Davor Huška.

Uz zatvorene bazene kompleks će imati i otvorene bazene površine 600 četvornih metara. Na cijeloj površini krova objekta bit će postavljeni solarni kolektori koji će zagrijavali vodu i zrak te davati energiju za osvjetljavanje prostora, a imat će suvremene i ekološke sustave toplinskih pumpi. Bit će to potpuno neovisni objekt o konvencionalnim izvorima energije.

Grad će za svu potrebu dokumentaciju koja treba biti gotova za godinu dana izdvojiti oko 400.000 kuna. – Poznavajući proceduru ocjenjivanja projekata u EU, ako s radovima počnemo za dvije godine ja ću biti presretan – poručio je Huška.

Komentirajte prvi

New Report

Close