Iskoristili EU novac za širenje

Autor: Darko Bičak , 12. listopad 2015. u 22:01
Tvrtka zapošljava 10-ak ljudi i imaju 4000 m2 staklenika/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Uz pomoć pretpristupnog programa IPARD uložili 7,4 milijuna kuna.

Tvrtka koja se bavi proizvodnjom povrća Duga staklenici, sa sjedištem u Zagrebu, sagradila je uz pomoć pretpristupnog programa IPARD novi staklenik za proizvodnju rajčice u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kako su pojasnili u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je ovih dana obavila završnu isplatu, radi se o sredstvima za ulaganje u sklopu mjere 101 "Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice.  U Duga staklenicima kažu da se radilo o investiciji od ukupno 7,4 milijuna kuna, a od čega im je polovica sufinancirana iz IPARD-a. Projekt je trajao dvije godine, a završen je početkom 2015., kada su staklenici i počeli svoju prvu pravu poslovnu godinu.

Tvrtka ja počela poslovati 2013. sa zanemarivim prihodom, a lani je uprihodila 1,27 milijuna kuna. Očekivanja za ovu godinu su višestruki rast. Kako pojašnjavaju u samim Staklenicima, poslovanje je podijeljeno na četiri projektne tvrtke koje ukupno zapošljavaju 10-ak ljudi. Pod staklenim hangarima imaju oko 4000 četvornih metara proizvodnog prostora, a proizvodnje je standardizirana na 55-60 kilograma po četvornom metru staklenika. Stoga bi ove godine tvrtka na tržište trebala plasirati oko 250 tona rajčice, a povrće ide u trgovačke lance Spar, Metro, Kaufland itd.

Kako je riječ o zatvorenom sustavu proizvodnje rajčice tzv. hidroponskom metodom, gdje biljke rastu iz organskog ili anorganskog supstrata, a ne iz zemlje, vanjski vremenski uvjeti nemaju značajnog utjecaja na proizvodnju. Prostor se zagrijava vlastitom kotlovnicom snage 2MW koja se pogoni drvnom sječkom, a višak energije koja se dobiva u tom procesu se plasira na tržište. Berba rajčice traje konstantno od travnja do prosinca, a početkom godine se obavlja zamjena supstrata i remont staklenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close