Gradovima više od 345 milijuna eura iz EU fonda

Autor: Darko Bičak , 11. listopad 2016. u 21:59
Zagreb može računati na 92 milijuna eura/Sanjin Strukić/PIXSELL

Europa potiče integrirana ulaganja jedinica lokalne samouprave.

Putem mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja, tzv. ITU mehanizam, sedam najvećih hrvatskih gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula moći će koristiti 345,3 milijuna eura namijenjenih održivom urbanom razvoju, rečeno je u utorak na uručenju odluke o odabiru područja za provedbu ITU mehanizama u Zagrebu.

Tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je kako su indikativna raspoloživa sredstva za Zagreb 91,9 milijuna eura, Split 62,8 milijuna, Rijeku 49,6 milijuna, Osijek 44,1 milijun, Zadar 35,3 milijuna, Slavonski Brod 31,1 milijun i Pulu 30,6 milijuna eura. Riječ je o indikativnoj alokaciji, a sredstva će se dodjeljivati u okvirima natječajnih postupaka odnosno sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem lista definiranih projekata. Gradovi će novac moći koristiti za širok spektar aktivnosti, primjerice, poboljšanje poduzetničkog okruženja i poboljšanje strukovnog obrazovanja, projekte energetske učinkovitosti, ulaganje u brownfield investicije kako bi se spasili stari i napušteni vojni, odnosno industrijski objekti, ili za ulaganja u kulturnu baštinu, povećanje zaposlenosti mladih, borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Kako je istaknu Tolušić, ITU mehanizam prvi put našim gradovima omogućava decentralizaciju EU sredstava. Pojasnio je da će gradovi temeljem svojih planova i projekata sami raspodjeljivati taj novac i sami to prijavljivati Europskoj komisiji. "Gradovi će sami postati mala ministarstva, mala upravljačka tijela. To je način kako da naučimo gradove, ili u budućnosti i neka druga područja, da sami upravljaju novcem. Pula, Slavonski Brod ili Osijek definitivno bolje znaju svoje potrebe nego što to znamo mi u Zagrebu. Intencija je da zA 3, 5 ili 10 godina većinu novca plasiramo na takav način", kazao je Tolušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close