Oni su veliki izvoznici i dobitnici Zlatnih kuna

Autor: Agencija VLM , 23. studeni 2012. u 16:30
Vetropack Straža (PIX)

Dobitnici priznanja većinu proizvoda izvoze – Dundo-promet 90 posto, Vetropack 70 posto, a Predionica čak 99 posto.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja zagorske Zlatne kune za gospodarstvo su poduzeće Dundo-promet iz Jazvina kraj Radoboja u kategoriji malih poduzeća do 50 zaposlenih, klanječka Predionica u kategoriji srednjih poduzeća od 50 do 250 zaposlenih i Vetropack-Straža iz Huma na Sutli u kategoriji velikih poduzeća iznad 250 zaposlenih. Zlatne kune jučer poslijepodne predane su im u Termama Tuhelj.

Više od 90 posto izvoza

– Prošle godine sa 33 zaposlena ostvarili smo ukupni promet od 26,7 milijuna kuna, prosječna neto plaća nam je 5300 kuna, a više od 90 posto svoje proizvodnje izvozimo. Ponajviše raznih metalnih predmeta i sklopova za robotizirana skladišta u Austriji – rekao nam je vlasnik Dundo-prometa Marijan Dunaj dodavši i kako je ove godine zaposlio još šest radnika, a u zadnje tri godine proizvodnju je povećao za 20-ak posto.

– Sa svojih 106 radnika uz prosječnu neto plaću od 4881 kunu Predionica je u prošloj godini ostvarila prihod od 96,7 milijuna kuna, a čak 99 posto svojih proizvoda plasiramo na strana tržišta, ponajviše u Brazil, gdje smo najveći hrvatski izvoznici. Nekad smo sa 700 radnika proizvodili tri tone prediva dnevno, a danas sa 100-tinjak radnika 20 tona – rekla je Suzana Rašeta iz Predionice.

Vetropack Straža iz Huma na Sutli, rekao je direktor Tihomir Premužak, sa svojih 728 radnika i s prosječnom neto plaćom od 7490 kuna ostvario je 711 milijuna kuna prihoda. Ostvarili su čistu dobit od 76 milijuna kuna, a 70 posto svojih boca kojih godišnje proizvedu više od 900 milijuna izvoze i to uglavnom na tržišta bivše Jugoslavije.

Priznanja i jubilarcima

Na prigodnoj svečanosti uručena su i priznanja jubilarcima i to za 50 godina rada Predionici i Komunalnom poduzeću Zelenjak, za 55 godina poduzeću TPK Orometal iz Oroslavja, za 60 godina Jedinstvu iz Krapine i Vodoprivredi Zagorje iz Klanjca te za 65 godina Trgostilu iz Donje Stubice. – U Zagorju je 1340 registriranih poduzeća koja zapošljavaju 16.800 radnika. Loša gospodarska situacija rezultirala se na pad ukupnog prihoda i izvoza, međutim veseli činjenica da je ove godine došlo do povećanja investicija – rekao je prvi čovjek Zagorske gospodarske komore Vid Šanjug.     

Komentirajte prvi

New Report

Close