Žderić seli radnike u druge tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 19. studeni 2017. u 22:00
Očekivani kraj tvrtke kojoj nije bilo spasa, kažu u sindikatu/Ivo Čagalj/PIXSELL

Otvoren put naplati bivših i sadašnjih zaposlenika.

Nakon 679 dana neprekidne blokade (108 milijuna kuna) otvoren je stečaj Konstruktora te je za stečajnog upravitelja imenovan Frano Krišto, dosadašnji privremeni upravitelj, čije je izuzeće zatražio dužnik, no sud je to odbio.

Ispitno ročište zakazano je za 15. ožujka, a stečaj je očekivan. Prema ocjeni predsjednice Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenke Vukšić predugo je trajao i prethodni postupak, kao i predstečaj, ali sad se otvara put za naplatu potraživanja radnika koji su predugo čekali.

Vukšić dodaje da je to epilog slučaja u kojem Uprava Konstruktora nije ozbiljno shvatila radnička potraživanja, tj. trebala je voditi računa "da će ih nakon postignutog sporazuma s ostalim vjerovnicima dočekati višemilijunska potraživanja radnika".

Iako oni nisu bili sudionici predstečaja, obveze prema njima su se trebale izvršavati, što nije bio slučaj, a nisu mogli krenuti u prisilnu naplatu sve dok je trajao  predstečaj. No, čim je račun deblokiran, radnici su pokrenuli ovrhe, a i Konstruktor se 'samoblokirao' kako bi zaposlenici došli do minimalca.

"Ovo je kraj tvrtke, no postoje očito i neke druge na koje se prema našim saznanjima raspodjeljuje dio radnika", kaže naša sugovornica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close