Zajednička tvrtka Rimca i Bugattija počela s radom uz nadzor šefova Porschea

Autor: Lucija Špiljak , 02. studeni 2021. u 22:00
Mate Rimac bit će izvršni direktor nove tvrtke/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Njemački Porsche obnaša ulogu strateškog člana društva, a predsjednik izvršnog odbora i njegov zamjenik bit će u NO-u.

Započeo je Operation Rush, točnije udruživanje snaga Porschea, Bugattija i tvrtke Rimac Automobili. Kako su istaknuli iz tvrtke Rimac Automobili, ovaj zajednički pothvat označava novo poglavlje u automobilskoj i tehnološkoj industriji nakon što su se Rimac Automobili i Bugatti spojili u novoosnovanu tvrtku Bugatti Rimac koja postaje dio Rimac Grupe.

Nakon gotovo četiri mjeseca od najave ove suradnje, objavili su da će Bugatti Rimac svoje sjedište imati u Svetoj Nedelji na čelu s Matom Rimcem kao izvršnim direktorom, a tvrtka Porsche AG obnaša ulogu strateškog člana društva.

I dalje kao samostalne marke

Predsjednik izvršnog odbora, Oliver Blume te zamjenik predsjednika izvršnog odbora i predstojnik uprave za financije i IT, Lutz Meschke, članovi su Nadzornog odbora. Članovi društva bit će Rimac Group (55 posto) i Porsche AG (45 posto). Pogoni obiju tvrtki i dalje će raditi kao samostalne marke i proizvođači.

Mate Rimac će zadržati svoj udio u Rimac Grupi na 35 posto, Porsche na 22 posto, Hyundai Motor Groupa na 11 posto i ostalim ulagači na 32 posto.

Razvoj i proizvodnja baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih komponenti za električna vozila visokih performansi, po kojima je Rimac poznat bit će odvojen u novu cjelinu Rimac Technology koja će biti u 100-postotnom vlasništvu Rimac Grupe.

“Spajanje ovih dvaju društava predstavlja savršeno rješenje za sve sudionike. Zajedničkim udruženjem nastaje snažno automobilsko poduzeće. Uspjeli smo osigurati dodatnu vrijednost prestižnoj i tradicijskoj marki Bugatti tako što smo je usmjerili prema budućnosti.

Bugatti utjelovljuje fascinaciju i strast, dok Rimac posjeduje veliku inovacijsku snagu i tehnološke kompetencije”, rekao je Oliver Blume, predsjednik Uprave Porschea. Osim Mate Rimca, u Upravi Bugatti Rimac kompanije sjedit će i Christophe Pichon, dosadašnji voditelj proizvodnje i sudirektor tvrtke Bugatti Automobiles, koji sada preuzima ulogu operativnog direktora (COO) i nastavit će voditi poznatu manufakturu u Molsheimu.

Pronašli pravi omjer

Financijski direktor bit će Larissa Fleischer (CFO) koja je ranije u Porscheu vodila Odjel kontrolinga u segmentima digitalizacije i uspostave novih poslovnih modela. Mjesto tehnološkog direktora (CTO) zauzima Emilio Scervo koji je prethodno bio glavni inženjer u McLarenu.

“Uvjeren sam da smo za razinu uprave pronašli pravi omjer iskustva i ekspertize, inovacijske snage i timskog duha. Stoga sam vrlo optimističan. A kako mi je osobno jako stalo do ovog projekta, i u budućnosti ću ga intenzivno i sa strašću pratiti”, rekao je Lutz Meschke, pritom pojasnivši da je naziv zajedničkog pothvata Operation Rush zato što se “sve razvijalo jako brzo”.

Porsche je u tvrtku Rimac Automobilu uložio još 2018. godine, a od tada su povećavali angažman. Meschke je pritom istaknuo da se njihov investicijski lanac primiče kraju te da su uspješno savladali sve prepreke. Mate Rimac istaknuo je kako je počašćen što će voditi ovu fuziju.

“Teško da bi se mogla naći bolja kombinacija od Rimca i Bugattija. Rimčevi brzi radni procesi i elektrifikacijske vještine savršena su nadopuna Bugattijevoj iznimnoj tradiciji i umijeću ručnog rada. Budite spremni na neke zaista izvanredne projekte u budućnosti”, rekao je Rimac.

Komentirajte prvi

New Report

Close