Zagrebom uskoro kreću posebno opremljena vozila

Autor: Ana Roksandić , 14. veljača 2024. u 07:00
Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobility/PD

Project 3 Mobility dogovorio suradnju s izraelskim Mobileyeom.

Project 3 Mobility, hrvatska tvrtka koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti i Mobileye, izraelska kompanija koja se bavi rješenjima za autonomnu vožnju objavili su suradnju u kojoj će hrvatska tvrtka u svojim uslugama koristiti Mobileye Drive, naprednu tehnologiju za autonomna vozila.

Kako su priopćili iz Project 3 Mobility, cilj je razviti uslugu koja će značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionarizirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je 2026. godine u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileye tehnologije u hrvatskoj metropoli započet će ove godine.

2026.

planira se lansiranje usluge u Zagrebu

U prvoj fazi fokus će bit na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će se koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će se staviti na testiranje Mobileyeva rješenje autonomnog sustava u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje.

Tijekom testiranja, napominju iz kompanije, koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao vozila koja razvija Project 3 Mobility, a u njima će nalaziti i sigurnosni vozači.

“Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Vjerujemo kako ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb i druge gradove’’, izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobility.

Mobileye Drive koristi kombinaciju redundantne kamere i lider-radar senzora, REM kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka i EyeQ koji sve pokreće na čipu koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa i autonomnu vožnju.

Nakon Zagreba, plan je da se mogućnost autonomne vožnje proizašle iz ove suradnje omogući i u drugim gradovima diljem svijeta. Već su potpisani sporazumi s devet gradova.

Komentirajte prvi

New Report

Close