Zagrebačka tvrtka za pametna brojila dobila vlasnika iz moćne egipatske grupacije

Autor: Marija Brnić , 21. travanj 2022. u 08:00
Foto: JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Holosys je postao dio slovenskog Iskraemecoa, kojeg je 2007. kupio Elsewedy.

Zagrebačka tehnološka tvrtka za proizvodnju mjernih instrumenata Holosys dobila je novog većinskog vlasnika, slovenski Iskraemeco, te je time postala i dio egipatske grupacije Elsewedy, u čijem je vlasništvu Iskraemeco od 2007.

Objavom o zaključivanju ugovora kojim kranjska tvrtka preuzima Holosys, obje tvrtke iskazale su očekivanja da će zajedničkim snagama ponuditi sveobuhvatnija pametna rješenja za struju, vodu i plin, te širenje na globalnom tržištu.

Pola milijuna brojila
Holosysovi osnivači Tomislav Lekić, Zoran Zoričić i Ivan Lukačević razvili su od 2004. sustav za proizvodnju naprednih električnih uređaja baziranih na NB-IoT-u za daljinsko očitanje potrošnje energenata, koje plasiraju na više od 50 tržišta.

Potkraj prošle godine na listu izvoznih tržišta uvrštena je i Rusija, na kojemu se očekivalo važan iskorak, a za malu tvrtku koja se razvijala s vlastitim rješenjima jedna od glavnih referenci je da je više od pola milijuna mjerila diljem svijeta povezano kroz neke od njihovih sustava.

U toj paleti su moduli za očitovanje potrošnje, koncentratori za prikupljanje podataka, antenski sustavi i softveri za obradu podataka.

Tvrtka broji 20-ak zaposlenih i u pandemijskoj 2020. zaustavljen je kontinuiran rast prihoda, koji je sa 16 milijuna iz 2019. stao na 10 milijuna kuna. Podaci za prošlu godinu nisu još objavljeni, no za očekivati je da, kao i za ostale proizvodne tvrtke, nije uslijedio veliki oporavak, čemu bi, po svemu sudeći, u narednom razdoblju trebalo pridonijeti i povezivanje sa slovenskim, a time i puno većim egipatskim sustavom.

U Holosysu kažu kako je kretanje prihoda u razdoblju obilježenom pandemijom koronavirusa svakako obilježeno globalnim i lokalnim trendovima, uz izraziti poremećaj nabavnih lanaca, što je neminovno ostavilo utjecaja i na njihovo poslovanje.

“Odluka da Holosys postane dio Iskraemeco grupacije motivirana je strateško razvojnim razlozima. Prije svega kroz Iskraemeco, Holosys dobiva snažnog i iskusnog partnera na globalnom tržištu temeljem čega će nam se povećati tržišni doseg.

Očekujemo sinergijski učinak komplementarnih tehnologija i proizvoda, a moći ćemo i pružiti dodatnu kvalitetu uz širenje portfolija usluga te podići iskustvo korisnika na višu razinu. To je svakako odlična prilika za rast našeg tima i dodatan iskorak na međunarodnom tržištu”, rekao je Tomislav Lekić, direktor Holosysa.

Vrijednost – tajna
Kolika je vrijednost ovog preuzimanja nije objavljeno, a nakon potpisivanja ugovora kojemu su nazočili predstavnici uprava obiju tvrtki – Ahmed Elsewedy, Bahaa Abdullah i Luis Goncalves ispred Iskraemeca, te Tomislav Lekić, Zoran Zoričić i Ivan Lukačević iz Holosysa, obznanjeno je da će dosadašnji upravljački tim u zagrebačkoj tvrtki nastaviti voditi poslovanje i nakon akvizicije.

“Želimo dobrodošlicu Holosys timu u Iskraemeco grupu. Uvjeren sam da će osim tehnološke i financijske sinergije, stručnost tvrtke u komunikacijskim rješenjima, posebno uskopojasnom IoT-u male snage, i uslugama dodati vrijednost Iskraemeco-vim naprednim rješenjima upravljanja energijom i vodom. Zajedno ćemo moći istražiti nove prilike u pametnom mjerenju i premašiti očekivanja naših kupaca”, istaknuo je Bahaa Abdullah.

Egipatsku grupaciju u koju preko Iskraemecoa ulazi zagrebački Holosys osnovala je obitelj Elsewedy iz Kaira još 1938.. Radi se o velikoj multinacionalnoj kompaniji koja obuhvaća brojne djelatnosti od energetskih, digitalnih i infrastrukturnih rješenja, ima 15.000 zaposlenih i ostvaruje godišnje prihode na razini od oko 3 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close