Zagrebačka tvrtka nudi originalno novo rješenje u zaštiti od koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2020. u 11:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

I cijena će kupcima biti pristupačna, a Distancer 2M ima bateriju koja traje otprilike pet dana i puni se na standardnom USB priključku.

Stručnjaci stalno upozoravaju kako je jedan od najvažnijih načina zaštite od zaraze opasnim koronavirusom održavanje sigurne udaljenosti od drugih ljudi.

Tu u priču ulazi maleni uređaj Distancer 2M zagrebačke tvrtke “2M Divison” koja je registrirana za proizvodnju i usluge, a prvenstveno je orijentirana na prodaju i zastupanje. Tvrtka je trebala biti otvorena u ožujku, ali je zbog korona-krize sve malo prolongirano, kaže nam njezin direktor Mario Anić, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i uspjehe u prodajnom sektoru u različitim industrijama. Njegova tvrtka za sada nema drugih zaposlenika no s obzirom na to da proizvod Distancer 2M uskoro izlazi na tržište, u planu su i zapošljavanja.

– Distancer D2M je mali elektronički uređaj koji svjetlosno i zvučno upozorava nositelja i njegovu okolinu na nepoštovanje socijalne distance od dva metra. Nosi se kao bedž na reveru ili privjesak oko vrata. Glavna stvar kod D2M je da drži distancu. Na njemu jasno piše 2M i svatko tko ga vidi na nekome ili ga primi u ruke zna točno na što se odnosi. Sami signali često i nisu potrebni. Da bismo nešto tako jednostavno, a neophodno doveli na tržište morali smo skupiti tim. Zato je osnovan 2M Division. Okupili smo tim koji predano radi na dovođenju D2M-a u ruke i na prsa što je više ljudi moguće i očekujemo velike pomake tijekom idućih nekoliko mjeseci, govori za Slobodnu Dalmaciju.

– Sve je započelo projektom SYNERGY u okviru kojeg su preko javnog natječaja u šest zemalja središnje Europe (Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Italije i Hrvatske) dodijeljeni vaučeri za financiranje inovativnih ideja koje rješavaju društvene probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa. Na poziv projekta SYNERGY javila se i Osnovna škola Matije Petra Katančića iz Valpova koja je tražila rješenje za problem povratka učenika u škole i osiguravanja socijalne distance. Jedini u Hrvatskoj rješenje je ponudio inovator iz Valpova Miroslav Špiranović.

Iskoristili smo postojeću tehnologiju ultrazvučnih i optičkih senzora i stvorili mali, praktični uređaj dostupan svima, a posebno namijenjen djeci i osobama treće dobi kojima bolest COVID-19 predstavlja stvarnu prijetnju. Sama inovacija je izrađena uz pomoć Znanstveno-tehnološkog parka Sveučilišta u Rijeci “StepRi”, tvrtke “Tera Tehnopolis” d.o.o. i Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, a uz Špiranovića sudjelovali su i Tomislav Kudeljnjak i Dragan Francuz. Nakon nekoliko mjeseci došli smo do dvije konačne verzije koje planiramo plasirati na tržište u četvrtom kvartalu 2020. godine. D2M Lite namijenjen je osobnoj upotrebi, a D2M Pro namijenjen je profesionalnom okruženju zatvorenog prostora.

I cijena će kupcima biti pristupačna, a Distancer 2M ima bateriju koja traje otprilike pet dana i puni se na standardnom USB priključku.

Komentirajte prvi

New Report

Close