Svijet novca
Svijet novca

Zabok kao rasadnik kadrova u turizmu i ugostiteljstvu

U punom su jeku radovi na transformaciji srednje škole u Regionalni centar kompetentnosti.

PD VL native tim
25. svibanj 2023. u 22:00
Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika/Shutterstock

Nova školska godina u rujnu bit će posebno uzbudljiva u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su u punom jeku radovi na transformaciji Srednje škole Zabok u “Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok”.

Stvaranje vrhunskog osoblja

“Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati vrhunsko osoblje, prave profesionalce. Realizacijom ovog projekta ćemo našim učenicama i učenicima, profesoricama i profesorima, osigurati najbolje moguće uvjete za njihovo školovanje i za njihov rad.

Također ističem kako smo ponosni na Srednju školu Zabok koja nosi status Regionalnog centra kompetentnosti te na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi potvrđuju da spadaju u sam vrh srednjih strukovnih škola”, kaže župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Novi prostori imat će nešto više od 5500 metara kvadratnih i bit će opremljeni najsuvremenijom opremom. “Novi RCK imat će na raspolaganju 17 moderno opremljenih učionica, po jedan praktikum za ugostiteljsko posluživanje i kuharstvo, trening centar za odrasle (praktikume za posluživanje, kuharstvo i slastičarstvo) te ugostiteljski objekt tipa Akademis sa 11 smještajnih jedinica i pokaznim restoranom, kuhinjom, blagovaonicom i terasom, te eno-podrumom, recepcijom i školskom turističkom agencijom”, dodaju iz Ureda župana.

Dugoročno, RCK Zabok želi postati nacionalno središte kvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge u čitavoj Hrvatske, a ne samo Krapinsko – zagorskoj županiji. Osim toga, cilj je pružiti i jedinstven primjer dobre prakse i pokazni primjer zelene arhitekture i funkcionalnosti u gospodarskom sektoru u Hrvatskoj i okruženju.

Podrška HBOR-a

Analizom stanja u regiji prepoznato je da su potrebe tržišta rada znatno veće od ponude, i to prvenstveno jer se premalo učenika upisuje na programe strukovnog obrazovanja i samim time premalo ih završava, pojašnjavaju iz Ureda župana Kolara. Riječ je o trenutno najvećoj investiciji Krapinsko – zagorske županije, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

No zbog velikih poskupljenja građevinskog materijala, ali i samih radova, sredstva koja su ranije osigurana za realizaciju ovog projekta (96,6 milijuna kuna nepovratnih sredstava) nisu bila dovoljna pa je Krapinsko – zagorska županija zatražila dodatnu podršku HBOR-a, u iznosu od 37 milijuna kuna sa 1,2 posto kamata.

“Iznimno sam zadovoljan zbog činjenice da je HBOR pružio potporu projektu izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku. Izgradnja edukacijskog centra ovakve vrste zasigurno će imati pozitivan utjecaj na razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, čime se ispunjava jedan od strateških ciljeva HBOR-a, ujednačen razvoj svih krajeva naše zemlje”, prokomentirao nam je predsjednik Uprave HBOR-a, mr. sc. Hrvoje Čuvalo.

* Sadržaj omogućio HBOR

New Report

Close