Zaba podržala Optimino preuzimanje H1 telekoma, suglasan i HPB

Autor: Bernard Ivezić , 25. siječanj 2017. u 14:15
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka banka dala je finalno zeleno svjetlo da Optima telekom preuzme H1 Telekom, a kasno popodne svoj pristanak dao je i većinski dioničar H1 telekoma, državna banka HPB.

U manje od sat vremena Izvanredna skupština dioničara Optime potvrdila je odluku o pripajanju H1 Telekoma, dok Izvanredna skupština dioničara H1 Telekoma, koji bi također, sa svoje strane, trebali potvrditi taj posao, i dalje traje. U H1 su se, naime, oko te odluke oštro sukobili dioničari.

U Optimi pak, čiji je većinski dioničar Zagrebačka banka, a s kojom temeljem ugovora i uz odobrenje AZTN-a upravlja Hrvatski telekom, 63,1 posto dioničara složilo se s pripajanjem. Optima je H1 ponudila da se preuzimanje obavi zamjenom dionica. Za svaku dionicu H1 njegov dioničar dobit će 0,75 dionica Optime. Drugim riječima za 100 dionica H1 njegovi će dioničari dobiti 75 dionica Oprime. Nove dionice uvrstit će se na Zagrebačku burzu u idućih godinu dana. Onim dioničarima H1 telekoma koji se s tom procjenom ne slože, Optima garantira isplatu od 1,70 kuna po dionici H1 telekoma.

U Optimi navode da će ova odluka postati pravno valjana u slučaju da AZTN odobri tu transakciju. Postupak u AZTN je u tijeku.

Temeljni kapital Optima telekoma je 694,4 milijuna kuna i podjeljen je u 69,4 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna. Dionica Optima telekoma već je drugi dan u fokusu investitora. U utorak je Optimina dionica bila najtrgovanija dionica na ZSE, trgovanija čak i od HT-a. Njome je napravljen promet od 1,12 milijuna kuna uz rast cijene od 3,26 posto na 2,85 kuna. U srijedu se Optimom trguje podjednako živo. Do 14 sati generirala je promet od 535,1 milijun kuna, a trenutačna cijena dionice je 2,88 kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kume, nemojmo se čuditi ako A.Z.T.N. to ne blagoslovi!

baš lijepo, za 1 H1-0,75 Optime po 2,90= 2,175kn , a tko neće garantiraju mu 1,70kn

New Report

Close