Zaba i HPB na skupštini podržali pripajanje H1 telekoma Optimi

Autor: Bernard Ivezić , 25. siječanj 2017. u 22:01
Za tisuću dionica H1 dioničari će dobiti 750 novih dionica Optima telekoma/Goran Stanzl/PIXSELL

Dioničari Optime ekspresno potvrdili pripajanje H1, dok su se dioničari H1 o tome pet sati žestoko prepirali.

Osnivač i manjinski dioničar H1 Telekoma Zoran Ćurković nadglasan je na burnoj, petosatnoj izvanrednoj skupštini tog operatera.

Kao rezultat glasovanja državna banka HPB, kao većinski dioničar H1 telekoma, te drugi veći dioničar Croatia osiguranje, podržali su prvotni plan o pripajanju H1 svom konkurentu Optima telekomu. Prethodno je na Izvanrednoj skupštini Optime isto učinio i večinski vlasnik Optime, Zagrebačka banka. Pripajanje još treba potvrditi Agencije za tržišno natjecanje, jer Optimom upravlja HT, koji drži 80 posto fiksnog telekom tržišta. Ta se Agencija zasad suzdražava od bilo kakvog komentara. U iščekivanju odluka s ove dvije izvanredne skupštine, a nakon što je Poslovni dnevnik izvjestio o različitim prijedlozima dioničara H1 telekoma, dionica njegovog preuzimatelja, Optima telekoma već je drugi dan za redom zvijezda Zagrebačke burze.

Tako je u utorak Optimina dionica bila najtrgovanija dionica na ZSE, trgovanija čak i od HT-a. Njome je napravljen promet od 1,12 milijuna kuna uz rast cijene od 3,26 posto na 2,85 kuna. U srijedu se Optimom trguje podjednako živo. U srijedu je njome trgovano više od 760 tisuća kuna uz stabilizaciju cijene oko 2,72 kuna za dionicu. Zaba s jedne i HPB s druge strane pristali su da se H1 telekom pripoji Optimi, kojom upravlja HT, kroz zamjenu dionica. Za tisuću dionica H1 dioničari će dobiti 750 novih dionica Optima telekoma. Nove dionice Optima će zasebno izdati u narednih godinu dana kad se obvezala izlistati ih na ZSE.

Oni dioničari koji na to ne pristanu, Optima im garantira nadoknadu od 1,70 kuna po dionici H1 telekoma. Kako doznaje Poslovni dnevnik, čini se, da zaključenju ovog posla finalna prepreka čak neće biti odluka AZTN-a već potencijalni sudski epilog priče. Izvori bliski Ćurkoviću smatraju da je evaluacija namještena. Ćurković je u dopuni dnevnog reda skupštine naveo da je vrijednost H1 podcjenjena 57 posto. Navodno je skupština dioničara u tom operateru trajala pet sati zbog "sumnji u nepravilnosti u poslovanju i pripajanju Optimi". Ćurković je tražio da H1 vlastitim snagama restrukturira dug, te da kroz dvije faze dokapitalizacije s novim partnerima preuzme kontrolu nad H1 i preda protuponudu za preuzimanje Optime.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Može ćurki još samo ćurlikati o tome kako je život nepravedan…. i “zahvaliti” Liniću i HT-u što su ga kroz predstečajnu spasili od potpunog gubitka svog ulaganja. Mogao je skupiti pare i kupiti Optimu po nekoj fer cijeni ili dokapitalizirati vlastito društvo, mjesto toga, on je nastavio dalje sa prijetnjama i prodajom lovačkih priča. Čekao je čekao, a čudo se naravno nije dogodilo. Može biti sretan da je dobio i to što je dobio…. jer očito je pumpao praznu priču i na kraju htio iskamčiti koju kunu više za sebe.

Mislim da nema šanse da se ruši skupštinu. Pa u Zagrebu je skupštinu vodio Madirazza, zar stvarno netko misli da takvi tipovi dolaze nepripremljeni na skupštinu i da postoji bilo kakav rezon da se odluke iste sruše?

New Report

Close