Za uređaje pulskoga medtecha interes u Austriji, Sloveniji i – Aziji

Autor: Lucija Špiljak , 14. lipanj 2021. u 07:54
Profesionalna primjena Restep može služiti i fizioterapeutima /PD

HRD koristi osobama s bolnim stanjem kuka, Restep za dozirano opterećenje ljudi s određenim oštećenjem noge.

Pulski medtech startup Fizio Tech u tri je godine postojanja predstavio prototipove svoja dva tehnološka rješenja za zdravstvo za pomoć osobama s problemima u hodu – Hip Rehabilitation Device (HRD) i Restep.

U timu Fiziotecha su inženjeri strojarstva i voditelji razvojnog tima Filip Sironić, Martin Matijašić i Filip Nikolić, full stack developer Ivan Laković, inženjerka elektrotehnike Ariana Milašinčić, doktorandica neuroznanosti Dea Salamon, te Petra Josipović, suvlasnica i voditeljica projekata, inače doktorandica javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu u Ljubljani, diplomirana neurofizioterapeutkinja i certificirana konzultantica za EU fondove.

Ona je FizioTech pokrenula kao projekt sa Sironićem još tijekom studija kad su razvili prvi funkcionalni prototip HRD-a, uređaja za terapijsku trakciju i vibraciju kuka, za osobe s bolnim stanjem kuka i profesionalnu upotrebu za fizioterapeute.

No, bila su potrebna financijska sredstva i vrijeme kako bi se kvalitetnije posvetili razvoju i realizaciji ideje što tad nisu imali. No 2018. osnovali su startup i krenuli s prijavama na natjecanja radi prilike za dobivanje novca.

Plasman na tržište

Godinu nakon na natjecanju Moj Zaba Start pobijedili su, zahvaljujući u HRD-u.

“Kad smo kretali s projektom HRD, ulagali smo samostalno sve što smo imali i počeli graditi vrijednost. Kada smo dobili resurse na Moj Zaba Start odlučili smo uložiti 120.000 kuna za prijavu na EU fondove i osigurati 15% resursa koje smo morali pokriti, jer EU daje 85% bespovratno.

943

tisuće kuna vrijednost projekta prijavljenog za financiranje iz EU fondova

Vrijednost projekta bila je 943.681,54 kuna. S tim resursima pokrili smo prijavu IP-a na EU razini, izradili prototipe HRD-a i Restepa, izradili tehničku mapu za Restep i implementirali QMS prema standardu ISO 13485.

Za HRD trenutačno razvijamo iteraciju prototipa i provodimo kliničko ispitivanje učinkovitost kod osoba s koksartrozom. Tražimo partnere i resurse za daljnji razvoj i komercijalizaciju. Predali smo i patentnu prijavu na EU razini za HRD, a za Restep smo vlasnici prava na konsenzualni patent”, pojašnjava Josipović.

Restep je biofeed uređaj, začetnice Ivane Palčić, za dozirano opterećenje ortopedskih pacijenata koji imaju neka oštećenja na nozi.

Mogu ga koristiti i fizioterapeuti prilikom učenja pacijenata pravilnom opterećenju ekstremiteta te planiranju terapija, jer Restep nudi mogućnost aplikacije koja ima opciju analize parametara hoda, važnih fizioterapeutima za plan liječenja.

“Restep je doveden do krajnje iteracije te teoretski može biti pušten u prodaju kao predmet opće uporabe, no ono što još želimo je na temelju rezultata iz provedenih studija unaprijediti dizajn i elektroniku prema standardima za medicinske proizvode, što ćemo i napraviti sa sredstvima iz PNS-a”, pojašnjava Josipović koja s timo želi Restep plasirati na tržište prije završetka 2021., s obzirom na to da su zbog pandemije poslovni procesi još uvijek usporeni.

Klinički i istraživački dio

Fizotech radi s Tehničkim fakultetom u Puli i Zdravstvenim fakultetom u Rijeci s kojim su napravili Proof of Concept studiju, dokazavši da uređaj radi, a prisutni su i u ordinacijama Urban rehabilitacija u Puli, OrtoSpina Rijeka, Kinetic Centru Pula, Istarskim toplicama, Specijalnoj bolnici u Rovinju, ReLabu u Umagu…

Kažu da su otvoreni za suradnju sa svim institucijama. Interesa ima i kod potencijalnih partnera izvan Hrvatske, u tijeku su dogovori s institucijama iz Slovenije, gdje već surađuju s jednim domom za starije. Dosad su zaprimili pisma namjere od hrvatskih institucija, a javljaju se iz Slovenije, Austrije i Srbije. Pregovaraju čak i s potencijalnim partnerima iz Azije.

U Fiziotechu misle uskoro zaposliti osobu za prodaju i barem još jednu koja će sklapati uređaje, a planova i ambicija ne nedostaje.

“Želimo postati lider u razvoju fizioterapijske i rehabilitacijske opreme u regiji i šire. Dugoročan cilj je proširiti poslovanje na usluge prototipiranja klijentima te kvalitetnim fizioterapijskim uslugama gdje ćemo i primjenjivati svoje inovacije, dakle zdravstvena institucija koja ima svoj klinički i istraživački dio s proizvodnjom”, zaključuje Petra Josipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close