Za tvrtku iz sastava Čakovečkih mlinova otvoren stečaj: Vlasnik ga tražio zbog 7,7 milijuna kuna ‘teškog’ razloga

Autor: Suzana Varošanec , 02. siječanj 2022. u 13:24
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nadalje, kako se navodi u obrazloženju sudske odluke, proizišlo je da dužnik ima imovinu – 5 vozila kao i opremu i sitni inventar, slijedom čega je privremena stečajna upraviteljica zaključila da su ostvareni uvjeti za otvaranje i vođenje stečajnog postupka.

Novi stečaj i to na Trgovačkom sudu u Zadru zbog dva stečajna razloga, kako prezaduženosti, tako i nesposobnosti za plaćanje dospjelih obveza, otvoren je 23. prosinca 2021.: odnosi se to na gubitašku tvrtku Vražap iz Zadra, odnosno povezano društvo Čakovečkih mlinova koji su za svoju zadarsku tvrtku navedenu informaciju 30. prosinca i objavili na Zagrebačkoj burzi, a nastavno na prethodnu objavu u kojoj su podsjetili da su investicijsku javnost informirali o donošenju Rješenja o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad ovim povezanim društvom.

Stečaj je ‘točka na i’ na godinama zaredalo negativno poslovanje zadarskog pekarskog lanca u 100%-tnom vlasništvu Čakovečkih mlinova, ujedno potvrda izdanog mišljenja s rezervom u zadnjem izvješću neovisnog revizora Deloittea uz istaknuto pitanje povezano s vremenskom odrednicom poslovanja Vražapa jer je zapravo ovisilo o financijskoj potpori vlasnika koji glede novčane injekcije očito više nije istog raspoloženja. Tako je i kao vjerovnik, posljedično zbog visokog iznosa nenaplaćenog potraživanja, i sam vlasnik dodatno zatražio od Suda otvaranje stečaja Vražapa.

U ovom stečajnom predmetu imenovana je stečajna upraviteljica Ana Ikić, koja je 2. prosinca bila imenovana za privremenu stečajna upraviteljicu i iz čijeg izvješća je proizišlo da je na dan 16. prosinca 2021. dužnik u neprekidnoj blokadi 57 dana s evidentiranih 6.356.755,41 kuna dospjelih nepodmirenih osnova za plaćanje, te da ne posluje, a niti ima izgleda podmiriti navedena dugovanja.

Nadalje, kako se navodi u obrazloženju sudske odluke, proizišlo je da dužnik ima imovinu – 5 vozila kao i opremu i sitni inventar, slijedom čega je privremena stečajna upraviteljica zaključila da su ostvareni uvjeti za otvaranje i vođenje stečajnog postupka.

Rješenjem o otvaranju stečaja vjerovnici Vražapa u stečaju pozivani su u roku od 60 dana prijaviti svoje tražbine te razlučni i izlučni vjerovnici obavijestiti stečajnog upravitelja o svojim pravima, dok je ispitno i izvještajno ročište zakazano je za dan 9. ožujka.

Prema obrazloženju odluke Suda, stečajni dužnik Vražap podnio je prijedlog zadarskom sudu 1. rujna 2021. za otvaranje stečajnog postupka nad istim, a iz kojeg “proizlazi da društvo nije u mogućnosti ispunjavati svoje dospjele obaveze zbog čega da je ostvaren stečajni razlog prezaduženosti iz čl. 5. st. 2. i čl. 7. Stečajnog zakona”.

Usto, i vjerovnik ovog stečajnog dužnika Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec, podnio je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad ovim stečajnim dužnikom 2. studenog 2021. navodeći da prema istom ima dospjelu tražbinu u iznosu od 7.697.623,98 kuna, stoji u obrazloženju odluke stećajnog suda.

“Zastupnik po zakonu stečajnog dužnika iskazao je da dužnik ima poteškoća u plaćanju dospjelih obveza zbog čega da je prezadužen, ali i da ne posluje od 1. rujna 2020. Nadalje da u vlasništvu ima vozila, sitan inventar i uredsku opremu ukupne vrijednosti od oko 160.000 kuna”, navodi se u sudskom rješenju u kojem se određuje upis zabilježbe otvaranja stečajnog postupka u registar Trgovačkog suda u Zadru, Općinskog suda u Zadru, upisnik brodova, upisnik brodova u izgradnji i upisnik prava intelektualnog vlasništva te isto i u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Zadru.

Što se tiče dostave sudskog rješenja Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, navodi se da je isti izostao iz razloga “što je prethodno provjereno i utvrđeno da dužnik u vlasništvu nema letjelice upisane u upisnik koji vodi ta Agencija”.

Komentirajte prvi

New Report

Close