Yildirimov plan za Petrokemiju stigao u petak navečer

Autor: Marija Brnić , 27. ožujak 2023. u 22:00
Foto: petrokemija

Turski investitor tvrdi da ima čiste i ozbiljne namjere, ali opovrgava sve argumente Filipovićeva resora.

Rasplet slučaja Petrokemija, nakon intenzivnih medijskih pisanja i dramatiziranja situacije u Kutini, čini se ulazi u završnu fazu. Mjesecima smo svjedočili šturim informacijama i različitim tumačenjima razloga zbog kojih se još čeka na odobrenje Ministarstva gospodarstva da bi se u praksi realizirao kupoprodajni ugovor kojeg su prije pet mjeseci zaključili (za prodaju, što je važno, svojih dionica u Petrokemiji) PPD i Ina s turskim holdingom Yildirim, a najnovije objave ukazuju na moguće usuglašavanje stavova nužnih za zatvaranje tog slučaja.

Ministarstvu gospodarstva, kako se doznaje, konačno je stigla tražena dokumentacija od Yildirima, odnosno njihovi planovi investiranja i poslovanja Petrokemije nakon preuzimanja. Dokumentacija je stigla, kako nam je potvrđeno, u petak u 20:30 sati, tek nakon što je iz Ministarstva u četvrtak upućeno pismo u Tursku i poziv da Yildirim predoči svoje planove. Prethodno je i ministar gospodarstva Davor Filipović u intervjuu Jutarnjem listu jasno dao do znanja da u Ministarstvo dotad nije bila pristigla dokumentacija iz koje bi se dobilo uvid za nastavak te važne proizvodnje u Hrvatskoj, te da će Yildirim ispuniti obveze koje su PPD i Ina preuzeli prije pet godina, kada su s državom sklopili sporazum o dokapitalizaciji i restrukturiranju PPD-a.

’’Spremni smo ulagati’’

Sve argumente kojima je iz resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u proteklom razdoblju objašnjavano sporo dovršavanje procesa preuzimanja većinskog vlasničkog udjela PPD-a i Ine u kutinskoj Petrokemiji zainteresirani kupci iz Turske javnim priopćenjem jučer su opovrgnuli. Opovrgavaju tako i ministra Filipovića da Ministarstvu nisu surađivali, štoviše tvrde da su u protekle dvije godine dolazili na sastanke i dostavili traženu dokumentaciju, točnije kažu da su dostavili objašnjenja svojih planova ulaganja i poslovanja u Kutini. Tvrde da ih ne smetaju ni okolišne dozvole koje Petrokemiji počinju istjecati, kao ni preuzimanje obveze ulaganja koju su prije pet godina preuzeli današnji vlasnici, PPD i Ina. U nizu činjenica kojima nastoje potvrditi svoje ozbiljne namjere ulaganja i nastavka proizvodnje gnojiva u Petrokemiji navode kako svoj partnerski pristup potvrđuju i time što već sada, dok preuzimanje većinskog vlasništva još nije dovršeno, već pomažu Petrokemijino poslovanje s 15 milijuna eura.

”Kao budući vlasnik 54% Petrokemije spremni smo s ostalim vlasnicima financijski ulagati u razvoj Petrokemije ili pronaći na financijskom tržištu optimalnu financijsku strukturu za financiranje društva”, ističu iz Yildirima u podužem pismu kojim se obraćaju hrvatskoj javnosti kako bi opovrgnuli navode i sumnje u njihovu ozbiljnost ulaganja u Petrokemiju. I to ne samo u Petrokemiju, najavljuju i svoja ulaganja u energetici, u proizvodnju iz obnovljivaca, od sunca i vjetra do geotermalnih izvora, ali i u razvoj Luke Šibenik, koja je u 100-postotnom vlasništvu Petrokemije, a koju žele razviti da bude druga po veličini u Hrvatskoj, nakon riječke luke.

54 posto

udjela u Petrokemiji preuzeo bi Yildirima od Terra mineralnih gnojiva

Svjesni su, kažu, da ne kupuju novu tvornicu, ali javnosti šalju poruku da će riješiti probleme i da se obvezuju Petrokemiju voditi u pravom smjeru.

”Vjerujemo i dalje u partnerski odnos s Vladom RH. Obvezujemo se na suradnju s Vladom RH, odgovorili smo na sva pisma, dostavili sve tražene izjave i odazvali se na sve sastanke. Nadamo se kako ćemo s Vladom pronaći najbolje rješenje i završiti ovaj proces na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, na profesionalan i transparentan način i da ćemo osigurati Petrokemiji uspješnu i sjajnu budućnost. Želimo zamoliti hrvatsku javnost da ne bude pristrana i da nema predrasude prema nama”, poručili su iz Yildirima, navodeći svoja dobra iskustva u ozdravljenju i drugih tvrtki u teškoćama koje su dosad preuzimali u Turskoj i drugim zemljama.

Analiza dokumentacije

O problemu odnosa s Yildirimovom kupnjom dionica od PPD-a i Ine razgovaralo se, kako se neslužbeno čuje, i u Banskim dvorima, a za nastavak slaganja kockica i završetka rješavanja vlasničkih odnosa u Petrokemiji bit će najvažnija analiza pristigle Yildirimove dokumentacije, koja je jučer započela u Ministarstvu gospodarstva. Neslužbeno se čuje da je otvoreno i još nekoliko pravnih pitanja koje je potrebno razmotriti i uskladiti, no sudeći po tonovima koji dolaze s obje strane, rješenje Petrokemije i konačno povlačenje PPD-a i Ine iz kutinske tvrtke već se polako nazire. Dovršetak ulaganja i modernizacija proizvodnje na koje su se obvezali ostala bi tako na novom vlasniku, kojega, sudeći po njegovu priopćenju za javnost, obveze koje ga čekaju ne smetaju. Petrokemiju žele, kako navode u podužoj objavi, kupiti i obvezuju se realizirati sve projekte u okviru investicijskog plana koji još nisu realizirani, te poručuju da im se vjeruje jer znaju kako napraviti preokret.

Komentirajte prvi

New Report

Close