Vlahović darovao dio dionica i pojačao glasački utjecaj

Autor: Jadranka Dozan , 05. lipanj 2017. u 15:19
Foto: Goran Stanzl / pixsell

Čelnik Adrisa 7% redovnih dionica prenio kćerima, a potom stekao 1,2% pa kontrolira više no prije.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović od prošloga tjedna u svom vlasništvu ima nešto manji broj dionica, ali je ukupno gledano uoči skore glavne skupštine zapravo pojačao glasački utjecaj u kompaniji.

Kako je potkraj prošlog tjedna kompanija izvijestila Zagrebačku burzu, od 2,2 milijuna ili 23 posto ukupnog broja redovnih dionica (što čini 13,5 posto temeljnoga kapitala) koje je držao Vlahović je otpustio više od 673 tisuće ili 7 posto ukupnog broja dionica s pravom glasa, i to tako što ih je darovnim ugovorima prepustio kćerima.

Istodobno s tim otpuštanjem iz Adris grupe su izvijestili da je prvi čovjek Adrisa stekao 112.412 redovnih dionica po 392,14 kuna te još 7235 povlaštenih (bez prava glasa) po 345,53 kune, odnosno ukupno oko 46,6 milijuna kuna. Te su transakcije realizirane u sklopu kompanijina programa raspolaganja vlastitim dionicama na temelju kojega se s ‘adrisovcima’ prije dvije godine otpočelo sa sklapanjima ugovora o kupoprodaji.

Kako je Vlahovićevo prethodno otpuštanje dionica riješeno unutar obitelji, na predstojećoj skupštini njegov će glasački utjecaj u odnosu na dosadašnji zapravo ojačati za novostečenih 1,16 posto dionica s pravom glasa.

U dijelu investicijske zajednice smatra se da bi posljednji potezi čelnika Adrisa mogli biti povezani i s nedavnim osnivanjem nove udruge dioničara. Jer, mnogi su uvjereni da iza te inicijative stoje investicijski potkovani, upućeni i ne baš mali dioničari.     

Komentirajte prvi

New Report

Close